Maria vill göra skillnad på hemmaplan

Maria Arosenius blev polis där hon växte upp. "Jag är Enköpingstjej från början och brinner för att göra skillnad på hemmaplan."

Maria Arosenius är lokalpolisområdets enda kommunpolis.

Maria Arosenius är lokalpolisområdets enda kommunpolis.

Foto: Anders Jagemo

Enköpings kommun2019-10-26 07:00

Polisens vardag

Lokalpolisområde Enköping/Håbo har bara en kommunpolis. Det är Maria Arosenius. Hon har haft tjänsten i två år. Innan dess var hon områdespolis och ingripandepolis.

Kommunpolisen ansvarar för det brottsförebyggande arbetet i de två kommunerna.

– Men polisen står inte ensam i det brottsförebyggande arbetet, säger hon och påpekar att samhällets övriga aktörer, inte minst kommunerna, också har ett stort ansvar.

Maria är polisens representant i de lokala brottsförebyggande råden i Enköping och Håbo. Hon är även den från polisens sida som arbetar med medborgarlöftena i kommunerna, där polisen och kommunerna ger medborgarna löften om olika satsningar kring tryggheten och brottsförebyggandet.

Ser du några särskilda trender i Enköping och Håbo?

– Ja, i Bålsta visar nationella trygghetsmätningar att folk känner sig otrygga. Men det som kommer till polisens kännedom är att det faktiskt är väldigt få brott i Bålsta. Otryggheten harmonierar inte med verkligheten. Men trygghetsfrågan i Bålsta är en stor fråga.

– I Bålsta har vi också problem med klotter. Folk blir less på allt klotter och det kostar samhället mycket pengar att sanera klotter.

– Frågan som gäller Enköping är narkotikan. Jag får ofta förklara att vi inte har någon högre nivå av narkotika i omlopp än i andra kommuner. Men lokalpolisområdet sticker ut nationellt i sitt arbete mot narkotikabrott. Att det rapporteras mycket narkotikabrott är helt enkelt ett betyg på gott polisarbete 

– Vår förhoppning är att de som använder narkotika ska få stöd och hjälp och att grov organiserad brottslighet ska få mindre pengar. Narkotikapengar finansierar grov brottslighet.

En del i det brottsförebyggande arbetet görs i ett seniorråd som finns i lokalpolisområdet. Tidigare fanns även ett ungdomsråd, men intresset för att vara med var för svagt.

– Nu fokuserar vi i stället på ungdomarna som är med i projektet Människan bakom uniformen, MBU.

Tolv ungdomar i Enköping får en kväll i veckan i tolv veckor en inblick i de olika uniformsyrkena. Enköping är den 17:e kommunen i landet som har infört MBU. Från polisens sida hoppas man att dessa ungdomar blir ambassadörer ute i samhället för polisens och övriga uniformsyrken.

– Mycket av det jag gör som kommunpolis i min vardag går ut på att bygga upp tilliten för polisen. Vi är helt vanliga människor bakom uniformen, människor som har det här som ett yrke.

Grannsamverkan är ett annat ansvarsområde för kommunpolisen. En annan del är att hålla i polisens volontärers insatser. I Enköping finns en handfull volontärer, som bland annat hjälper polisen med att dela ut information.

Hela poliskarriären hittills har hon varit stationerad i Enköping. Det är ingen slump. Maria, som har vuxit upp i Enköping, återkommer flera gånger till det att hon vill göra skillnad på just hemmaplan.

– Jag tycker att jag har ett fantastiskt jobb. Ingen dag är den andra lik och jag har fantastiska kollegor.

Intresset för det kollegiala och sammanhållningen med kollegorna har även inneburit ett fackligt engagemang i Polisförbundet, där hon är sekreterare i den lokala styrelsen i polisområde Uppsala.

– En sak som jag har lärt mig under åren som polis är att man inte ska ta saker för givet, utan låta situationerna tala för sig själva. Jag brukar fråga mina barn om hur en tjuv egentligen ser ut. Det kan vara vem som helst. Och brott kan drabba alla, säger Maria Arosenius.

Kommunpolis Maria Arosenius ansvarar för det brottsförebyggande arbetet i Enköping och Håbo.
Kommunpolis Maria Arosenius ansvarar för det brottsförebyggande arbetet i Enköping och Håbo.
Medborgarlöften

Ett medborgarlöfte som Enköpings kommun och lokalpolisområde Enköping/Håbo har kommit överens om är "förstärkt förebyggande arbete bland ungdomar med tidigt utvecklat riskbeteende för kriminalitet".

En del i detta är att förbättra samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritidsverksamhet. För att exempelvis socialtjänst och polis ska kunna samverka bättre arbetar man med samtycke. Vårdnadshavare/föräldrar kan samtycka till att socialtjänsten får hålla polisen informerad om deras unga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!