Manifestation på torget inför kvinnodagen

På söndag är det kvinnodagen – men redan på fredagen tjuvstartade den på Stora torget.

Zonta, Kvinnojouren och Brottsofferjouren gjorde gemensam sak och kom till Stora torget för att informera inför kvinnodagen.

Zonta, Kvinnojouren och Brottsofferjouren gjorde gemensam sak och kom till Stora torget för att informera inför kvinnodagen.

Foto: Anders Jagemo

Enköpings kommun2020-03-06 20:00

Enköpings Zontaklubb hade bjudit in Kvinnojouren och Brottsofferjouren för att de skulle göra en gemensam aktivitet, informera om sina respektive verksamheter och slå ett slag mot mäns våld mot kvinnor.

– Det är lite konstigt faktiskt att vi i ett land som Sverige behöver uppmärksamma detta. Det är så mycket som finns som man inte märker annat än i statistiken, säger Annkatrin Malmnäs i Zonta.

Utöver att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor tycker hon att det är viktigt att slå vakt om den jämställdhet som har uppnåtts i Sverige.

Det är andra året som Zonta är på torget med anledning av kvinnodagen, men förra året var organisationen ensam.

Tanken var att torgbrunnen skulle färgas orange, men av olika skäl blev det inte av. Orange är FN:s färg som symboliserar kampen mot mäns våld mot kvinnor.

Det gick dock bra att förmedla budskapet ändå. Zontamedlemmarna hade dessutom ponchos i orange färg.

Kvinnojouren kommer även att informera allmänheten kring butikerna i Romberga på söndag på kvinnodagen.

– En söndag eftermiddag i Enköping är det knappt någon som går här på torget. Därför är vi i Romberga, berättar Marianne Eriksson i Kvinnojouren.

– Varje år är det mellan 50 och 60 kvinnor som söker stöd av oss, berättar Anna i Kvinnojouren.

– Jag tycker att vi många nya engagerade i Kvinnojouren. Det är en god stämning och många vill vara med och stötta, fortsätter hon.

Annika Ekman, ordförande för Brottsofferjouren, berättar om sin jour:

– Vi hjälper dem som råkar ut för brott. Vi kan följa med till rättegångar och vi kan hjälpa till på många andra sätt, säger hon.

Brottsofferjouren har fyra utbildade stödpersoner. Annika Ekman ser ett stort behov av jourens insatser.

– Många är rädda och vet inte att Brottsofferjouren finns. Vi är helt beroende av att polisen lämnar ut information om oss, men det felar en del och inte bara i Enköping utan i hela Sverige, säger hon.

Zontas största aktivitet i Enköping är den årliga modemässan, som i år arrangeras 2 april. Hälften av behållningen från den går till Kvinnojouren och andra halvan till internationella projekt mot barnäktenskap och trafficking. De senaste tre åren har Zontaklubben lyckats få ihop 120 000 kronor.

Karta: Enköping Stora Torget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!