Många fikade efter semlor på fettisdagen

På Café Tant Gredelin går ugnen varm under fettisdagen.

Jessica Jowilin, på Café Tant Gredelin, har gräddat semmelbullar under hela fettisdagsmorgonen och fram till lunch.

Jessica Jowilin, på Café Tant Gredelin, har gräddat semmelbullar under hela fettisdagsmorgonen och fram till lunch.

Foto: Venla Odenbalk

Enköpings kommun2020-02-25 18:00

På självaste semmeldagen är det full rulle på Café Tant Gredelin i Enköping. Här har det gräddats flera hundra semlor sedan klockan fyra i morse.

– Vi bakar vårt fikabröd vid fyratiden varje dag. Idag tog det hela förmiddagen också, med semlorna. Sedan vi fick ett ordentligt kök, i huset på andra sidan gården, kan vi grädda stora mängder på en gång. 

Än är det bara lunchtid, när EP hälsar på, men semmelätarna har börjat droppa in. En av dem är Bernt Röngren.

– När jag var barn var det hetvägg som gällde. Då värmde vi mjölk och hällde upp i en tallrik, så la man ner semlan som svällde. Den åt man med sked. Nu tar jag bullen som den är. Gredelins semla får högsta betyg av mig.

Agneta Johansson och Karl-Henry Johansson har köpt med sig en hel bunt med gräddprydda bullar.

– Jag lovar att vi inte ska äta alla själv. Sonsonen med hustru och barnbarnen ska komma på besök. Då blir det fika, dagen till ära. Man måste passa på nu när det finns färska semlor, säger Agneta.

– Jag äter min med mjölk men det gör inte min fru, fyller Karl-Henry i.

Jessica Jowilin, som är mamma till Café Tant Gredelin, säger att hon inte brukar få några förfrågningar om semlor i andra former än den klassiska.

– Inga semmelwraps här. Jag tror att folk i Enköping vill ha det på klassiskt vis. Men det händer att någon vill ha semlan med vanilj istället för med mandelmassa. 

Jessica Jowilin har fått in bordsbokningar och medföljande semmelbeställningar.

–  I eftermiddag kommer Enöglaskolans lärare hit för att fika, berättar hon.

Karta: Café tant Gredelin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!