Lokalproducerat lockar fler till Reko-ringen

Vackra ankägg, spännande getostkaka och honung från lokalt flygande bin byter ägare på traktorparkeringen.

”Det här är det bästa sättet för mej att sälja på” säger Elin Eriksson från Matses kycklingar i Säter som har många kunder i Enköping.

”Det här är det bästa sättet för mej att sälja på” säger Elin Eriksson från Matses kycklingar i Säter som har många kunder i Enköping.

Foto: Maria Hedenlund

Enköpings kommun2020-04-01 18:00

Reko Enköping, forumet för lokalproducerat livsmedel, firar ett år till påsk.

Förra onsdagen hölls den sista utlämningen för en tid. Reko Enköping beslutade i veckan att till en början ställa in de två kommande utlämningarna på grund av corona. Producenterna fortsätter dock med gårdsförsäljning och försäljning via sociala medier.

Många av producenterna i Reko Enköping har varit med från starten och säljer även i Reko-ringar i andra städer.

– Här i Enköping gick försäljningen rakt upp vid starten. I Falu och Borlänge har de varit mer tveksamma och i Västerås och Uppsala lite mittemellan, säger Elin Eriksson från Matses kycklingar i Säter.

Reko-ringarna är ett bra sätt för henne som lokalproducent att sälja på. Det är värt att åka de tio milen från Säter till Enköping menar Elin.

Kundernas önskemål har förändrats lite under året.

–  På senare tid är det hela kycklingar man vill ha, för att utnyttja alla delar och göra buljong på skrovet, säger Elin.

Även Mikael Sjöman och Kristina Fredriksson från Vallgarns gårdsmejeri utanför Enköping har varit med från starten. Efterfrågan på deras ostar har varit jämn i Enköping men försäljningen varierar mellan olika städer.

– I Västerås tog det 1,5 år innan det lyfte, säger Kristina.

Mirjam Rakuljie har beställt en getostkaka från Vallgarn. Handlat på Reko-ringen har hon gjort sedan starten.

– Jag jobbar med kost och hälsa och vill leva som jag lär. Kvalitet på råvarorna är viktigt och jag tror närproducerat är mer näringsrikt. Sen är det godare och bra miljömässigt, säger Mirjam.

Angela och Thomas Kiehl bor mellan Sala och Enköping men åker ofta in till Enköping för att handla Reko.

– Det är svårt att hitta vissa ekologiska varor i butik, som potatis, säger Thomas och Angela tar emot vackra ankägg som hon beställt av Tess Knight som har en hobbybesättning i Härkeberga.

Reko Enköpings Facebookgrupp har idag drygt 3 300 medlemmar och 90 producenter är anslutna till den.

– Det är kul att den fortsätter att växa. Intresset var större än jag först trodde från både konsumenter och producenter, säger Fjärdhundrabon Frida Aldor som startade Reko Enköping.

Hon märker att fler kunder är medvetna vikten av att vara självförsörjande på livsmedel. Intresset för vardagsmat ökar.

– Det är en förändring jag tror är nödvändig för ringen och samhällets utveckling, att fler handlar svenskt och lokalt även för vardagsbehov.

Karta: Fjärdhundragatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!