Ljus tändes för dem som lämnat jordelivet

Mängder av ljus tändes i höstmörkret på kyrkogårdarna under Allhelgonahelgen.

”För oss är det viktigt att tända ljus och hålla graven fin” säger Eva och Bjarne Johansson från Litslena som  tände ljus vid Bjarnes föräldrars grav vid Tillinge kyrka på lördagen.

”För oss är det viktigt att tända ljus och hålla graven fin” säger Eva och Bjarne Johansson från Litslena som tände ljus vid Bjarnes föräldrars grav vid Tillinge kyrka på lördagen.

Foto: Maria Hedenlund

Enköpings kommun2019-11-02 19:00

Tillinge kyrka var som många av kyrkorna kring Enköping välbesökt på lördagen, Alla helgons dag, då många tände ljus till minnet av nära och kära som inte längre finns ibland oss.

Bjarne och Eva Johansson hade åkt från Litslena för att tända ljus på Bjarnes föräldrars grav, Erik och Siri Johansson från Hummelsta där Bjarne växte upp.

De passade på att tända ett ljus på graven mitt emot, där mamma Siris granne vilar. 

–  Hon ville ha en grav nära mamma när hon gick bort, och vi sätter gärna ett ljus där, säger Bjarne.

– Det fanns en fin kärlek mellan svärmor och grannfrun, säger Eva med ett leende.

Att smycka graven och tända ljus vid Allhelgonahelgen tycker de är en viktig tradition. Ett sätt att hedra nära och kära som gått bort.

–  Vi tänder levande ljus varje helg fram till nyår, det känns personligt och det är viktigt för oss att hålla gravplatsen fin. Men vi är nog den sista generationen som gör så, numera bor barnen ofta längre bort, konstaterar Bjarne.

De far vidare, lämnar tidigare generationer för nästa. En namngivningsceremoni för en ny liten människa väntar i Mälbygården på eftermiddagen.

–  Och i kväll går vi på minnesgudstjänst i Litslena. Villbergakören ska sjunga, säger Eva.

När mörkret föll över Enköping brann ljus som en stjärnhav på både S:t Olofs kyrkogård och vid Vårfrukyrkan.

Både unga och gamla samlades vid gravplatser och minneslundar för att tända ljus till minne av dem som lämnat jordelivet men som också lämnat många vackra minnen efter sig.

Många besökte minneslunden vid S:Olofs kyrkogård för att tända ljus.
Många besökte minneslunden vid S:Olofs kyrkogård för att tända ljus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!