Enligt polisen är det den IT-relaterade brottsligheten som ökar mest.
– Vi ser en lavinartad ökning av de här brotten, säger Jonas Rickeborn, operativ koordinator vid polisen i Enköping-Håbo.
2017 anmäldes 150 bedrägerier i Enköping och 96 i Håbo, totalt 246.
2018 hade den siffran stigit till 407 anmälda bedrägerier, 263 i Enköping och 146 i Håbo.
En viss inbromsning har skett, även om de anmälda bedrägeribrotten i Enköping med största sannolikhet kommer att öka även under 2019.
Fram till och med den 22 oktober hade 249 bedrägerier anmälts i Enköping sedan 1 januari i år. Motsvarande siffra för Håbo är 101.
– Förhoppningsvis har medvetenheten hos allmänheten ökat, men samtidigt är troligen mörkertalet stort, säger Jonas Rickeborn.
Ett exempel från EP i år: En man var spekulant på en buss han hittade på Blocket. Han ringde säljaren som lovade att han skulle hålla bussen om han fick en handpenning på 3 000 kronor. Köparen swishade över summan och ringde upp igen, men då var både säljaren och annonsen försvunnen.
Här ett annat: Personen i telefonen lovade att vara hjälpsam med aktieaffärerna. Men det krävdes en inloggning med bankdosan. Plötsligt var 40 000 kronor borta från mannens konto.
Ett tredje: I utbyte mot föräldrarnas kreditkortsuppgifter skulle ett barn få valuta och fördelar i ett populärt onlinespel.
Nu går Polismyndigheten tillsammans med MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ut i en gemensam kampanj, Tänk säkert.
– Kampanjen handlar om att gör folk medvetna om riskerna och vilka förebyggande åtgärder som man kan göra. Vi kommer att informera allmänheten, till exempel pensionärsorganisationer med hjälp av kommunpolisen och våra områdespoliser, säger Rickeborn.
Enligt polisen är kortbedrägerier utan fysiskt bankkort det i särklass vanligaste anmälda brottet. Det har i högre grad än andra bedrägerier internationell koppling, 75 procent mot 44 procent i genomsnitt av samtliga bedrägerier.
Andra vanliga bedrägerier, vid sidan av att olovligen använda sig av annans kortuppgifter, är till exempel identitetsbedrägerier som köp och lån i annans namn och bedrägerier genom social manipulation.
Vad ska man tänka på?
– I kampanjmaterialet finns flera bra checklistor. Det viktiga är ökad medvetenhet. Där det finns pengar att tjäna finns det också bedragare, säger Jonas Rickeborn.
Checklistorna ger tips på hur man kan skydda sina kortuppgifter, säkra sina lösenord och skydda sina smarta enheter.