Låna någon av Sveriges gratisstugor

Du behöver inte så mycket för att göra den perfekta minisemestern. Ett busskort, en sovsäck och en längtan ut i naturen. Stugan kan du nämligen låna alldeles gratis.

Lunsentorpet, som ligger i ett naturreservat söder om Uppsala, är populärt. Räkna med att dela stugan med andra vandrare.

Lunsentorpet, som ligger i ett naturreservat söder om Uppsala, är populärt. Räkna med att dela stugan med andra vandrare.

Foto: Moa Karlberg

Enköpings kommun2020-03-11 11:00

Vad längtar du mest efter – ett dopp i en älv i Norrbotten med en utter som enda sällskap? Eller ett gulligt torp i Småland med kossor som grannar? Båda platserna finns med i boken "Stuglandet" av Kjell Vowles och Moa Karlberg. De har rest från norr till söder för att besöka stugorna som står öppna för vem som helst att övernatta i alldeles gratis. Du behöver inte boka i förväg, men var beredd på att du kan få dela stugan med andra vandrare.

– Det började med att jag själv övernattade i en sådan här stuga med en kollega, och jag blev nyfiken på om det fanns fler, säger Kjell Vowles, som tidigare jobbade som journalist, men numera är doktorand och forskar kring klimatförnekelse.

Omkring 40 stugor gissade Kjell Vowles att det fanns i hela Sverige, men i och med arbetet med boken landade det på omkring 200 stycken.

Stugorna har alla olika karaktär, historia och ägandeform. En del är enklare kojor med ett par britsar som sovplats, andra är inredda som hem med rejäla sängplatser och välutrustade kök. Vissa är hundra år, en och annan förhållandevis nybyggd. Stugorna tas om hand av hembygdsföreningar, kommuner och länsstyrelser som vill uppmuntra till friluftsliv.

– Förutom de otroligt fina naturupplevelserna får man också en dos kulturhistoria. Det är en speciell känsla att kliva in i någons hem, där folk har bott i århundraden. Det ger en ödmjukhet.

De flesta av stugorna ligger på vandringsavstånd från en busshållplats. Vissa har en kortare väg, andra kräver att man vandrar någon mil. Idén med stugorna är att göra naturen lättillgänglig för allmänheten.

När det gäller vett och etikett kring övernattningen är det bra att utgå från allemansrätten. Stanna bara en natt i stugan, ta med dig allt skräp och låt hälsningen i gästboken vara det enda tecken på att du varit där. Och visst kan det hända att det blir trångt, det finns inga garantier för att det bara är du som tänker tillbringa natten där.

– En del stugor är extra populära, det kan bli många trevliga möten. Smart är att ta med sig ett liggunderlag, och kanske till och med ett tält om det visar sig att alla sängplatser redan är upptagna, säger Kjell Vowles.

Ett annat tips är att dubbelkolla med förvaltaren att stugan fortfarande är i bruk. Vill du stanna längre än en natt kan du passa på att fråga om det går bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!