Det är den första juni 2018 när bolaget skriver på ett arrendeavtal för närmare 17 000 kvadratmeter kommunal mark i Stenvreten för lagring av material för byggnads- och anläggningsändamål. Redan tiden innan, och parallellt med avtalsskrivningen, har bolaget och kommunen diskuterat möjligheten att på den aktuella fastigheten ta emot jordmassor från den arkeologiska utgrävningen av stattomten. Och bara tre dagar efter att avtalet trätt i kraft kommer det första lasset.
Nu, exakt tre år senare, har miljö- och byggnadsnämnden beslutat att lagrandet av jordmassorna ska kosta bolaget 590 000 kronor. Men det kunde blivit ännu dyrare om inte politikerna gått emot tjänstemännen, som föreslagit summan på sanktionsavgiften till 2,3 miljoner kronor.
Alltihopa handlar om ett saknat bygglov. Ett bygglov som bolaget säger sig inte ha förstått att man behövde men som man i efterhand menar att kommunen i så fall borde ha informerat om - det var ju kommunen som ägde både marken och utgrävningsmassorna som det var bråttom att få lagra där.
– Kommunen måste haft kännedom om att inget bygglov fanns och att det omöjligen hade kunnat beviljas ett bygglov endast tre dagar efter att bolaget fick tillgång till marken, skriver man bland annat i den sexsidiga inlaga som företagets advokatbyrå skickade in till kommunen när man stod inför risken att tvingas betala 2,3 miljoner i sanktionsavgift.
Bolagets ägare har avböjt att intervjuas av Enköpings-Posten men i inlagan framgår tydligt att man anser att kommunen medverkat till överträdelsen av kravet på bygglov och startbesked då kommunen valde att lagra sina jordmassor på just detta område trots vetskapen om att gällande bygglov saknades.
Två månader efter det att man börjat ta emot jordmassorna får bolaget, på ett möte med en handläggare på miljö- och stadsbyggnad, besked om att de är tvungna att ha ett bygglov för sitt upplag och att detta måste sökas i efterhand. Enligt bolaget sägs det dock ingenting då om att bolaget kan bli skyldigt att betala en sanktionsavgift eftersom man påbörjat lagring av massorna utan bygglov.
Det ska dock dröja till december 2019 innan bolaget skickar in sin ansökan och ytterligare nästan ett år innan den är komplett och kan behandlas. I december 2020, två och ett halvt år efter att de första jordmassorna från stattgropen anlänt till fastigheten i Stenvreten, får bolaget bygglov för upplaget. Då får man också besked om att en byggsanktionsavgift kommer att tas ut.
EP har varit i kontakt med flera personer på Enköpings kommun för att få klarhet i hur denna situation kunnat uppstå. Ingen säger sig tro att bolaget skulle vara så naivt att man tror sig kunna lägga ansvaret på kommunen.
– Driver man en verksamhet är man skyldig att veta vad som gäller, säger byggchefen Christina Gortcheva, som varit inblandad i ärendet.
Hon hänvisar exempelvis till det aktuella avtalet, där det framgår att arrendatorn är skyldig att söka de tillstånd som krävs, till exempel bygglov.
Kan det inte vara så att bolaget trott att kommunen skulle ha informerat om detta då man gjorde upp om massorna?
– Nej, så fungerar inte lagstiftningen. Det måste man själv ha koll på.
Varför tog det så lång tid för dem att få bygglovet i efterhand?
– Vid första mötet påtalade vi vilka handlingar de behövde skicka in. Men det dröjde ända till den 13 oktober 2020 innan vi fått fullständiga ansökningshandlingar. Har vi inte fullständigt underlag kan vi inte ta beslut.
Förvaltningens förslag var att sätta en sanktionsavgift på 2,3 miljoner. Varför så mycket?
– Vi går alltid efter Boverkets beräkningsmodell för hur avgifter ska sättas. Det finns en särskild formel som gäller över hela landet och som bland annat beräknas utifrån fastighetens storlek. Sen är det upp till nämnden att göra en bedömning. Och nämndens bedömning blev att sätta ner avgiften till en fjärdedel av beloppet eftersom de ansåg att vårt förslag var oproportionerligt stort i förhållande till verksamhetens omfattning.
Bolaget hävdar att de inte fick besked om att de riskerade en sanktionsavgift. Berättar ni inte sånt i förväg?
– Vid första tillfället när vi träffade dem var de fortfarande i uppstartskedet och mycket var oklart. Men under resans gång har vi informerat dem. Det kan inte ha kommit som en överraskning, säger Christina Gortcheva.