Kommunens fastighetsunderhåll "inte effektivt"

Kommunens fastighetsunderhåll får inget toppbetyg i den revisionsgranskning som nu genomförts. De senaste åren har man inte ens använt 60 procent av de pengar som avsatts för det planerade underhållet.

Medborgarhuset Joar Blå är en av kommunens fastigheter där det länge ropats på underhåll.

Medborgarhuset Joar Blå är en av kommunens fastigheter där det länge ropats på underhåll.

Foto: Anders Liljestrand

Enköpings kommun2023-04-05 05:00

PwC, som på uppdrag av kommunens förtroendevalda revisorer har granskat underhållet av fastigheterna, kan inte beordra kommunen någonting. Däremot görs ett medskick med rekommendationer för hur man får till ett ändamålsenligt fastighetsunderhåll, vilket man anser att Enköpings kommun inte har idag.

Enligt revisorerna har kommunen exempelvis inte fastställt vilken standard som fastigheterna ska ha och därför heller inte vilken nivå av underhåll som krävs. Det saknas styrande och stödjande dokument som reglerar underhållsprocessen och på grund av det menar revisorernas att kommunen inte säkerställer att underhållsarbetet styrs och samordnas på ett effektivt och tillräcklig sätt.

Under året som granskats, 2022, var kommunens ambition att ta fram en långsiktig fastighetsstrategi men i början av 2023 hade detta ännu inte gjorts.

Revisorernas bedömning är att det bara delvis finns dokumenterade underhållsplaner på kort och lång sikt.

Den underhållsplan som är framtagen och omfattar de kommande tio åren ligger till grund för äskande av budgetmedel men planen är inte specificerad på objektsnivå och har istället fokus på den kommande treårsperioden. Varken underhållsplan eller underlag för prognosticerat underhållsbehov har varit föremål för politisk behandling, varken av tekniska nämnden eller kommunstyrelsen.

Revisorerna konstaterar att kommunen de senaste fyra åren inte använt hela sin budget för planerat underhåll. I snitt har endast 57 procent av de budgeterade pengarna använts. Något som revisorerna påpekar i värsta fall kan medföra att underhållsskulden byggs på.

Vid intervjuer med förvaltningen har detta förklarats bero på begränsade personalresurser och att budgeten fastställts för sent i budgetåret så att åtgärderna fått skjutas framåt i tiden.

PwC:s rekommendationer till kommunen är flera. Bland annat föreslås att kommunen tar fram en fastighetsstrategi och där se till att underhåll är en parameter som ska beaktas. Styrande och stödjande dokument som reglerar hur planering och genomförande av underhåll ska ske är en annan viktig del för att nå målet om ett ändamålsenligt underhåll, skriver PwC.

Granskningsrapporten kommer nu att skickas för beredning till kommunstyrelsen och tekniska nämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!