Kommunen tvångsinlöser Henrys mark

Kommunen och markägaren kommer inte överens om priset för mark där kommunen vill bygga en ny förskola.

Marken mellan nyponbusken vid skolans värmecentral och VA-pumpstationen i bakgrunden kommer att planläggas, avsikten är att bygga en förskola där.

Marken mellan nyponbusken vid skolans värmecentral och VA-pumpstationen i bakgrunden kommer att planläggas, avsikten är att bygga en förskola där.

Foto: Lotta Lille

Enköpings kommun2020-11-16 06:00

Enköpings kommun har länge planerat att bygga en ny förskola i Skolsta. Den bästa placeringen bedömdes vara den mark som ligger sydöst om skolan vid Åbyvägen. Den mark som kommunen äger i Skolsta är inte tillräcklig för att rymma en ny förskola.

Redan i maj 2019 togs beslutet att marken som pekats ut som lämplig för förskolebygget ska planläggas. Planarbetet startade inte när markförhandlingarna drog ut på tiden och man trots fem förhandlingstillfällen inte kom överens om priset. Nu har kommunstyrelsens plan-, mark- och exploateringsutskott, plex, beslutat att planlägga och sedan lösa in marken till ett pris som bestäms av Lantmäteriet. 

Henry Villén äger den knappa hektar det handlar om som inte brukas som jordbruksmark och kommunen beskriver som impediment. Han blir förvånad då han får höra om kommunens planer på tvångsinlösen:

– Tvångsinlösen? Det låter inte alls trevligt. Det pris jag begärt är inte oskäligt, jag har fått den värderad av flera olika mäklare och jag har också fått bud från en privat köpare som bjudit mer än det jag begärt av kommunen, säger Henry Villén till Enköpings-Posten, och tillägger:

– Man kan inte skänka bort mark, och jag kommer att kontakta min jurist.

Kommunen har erbjudit 40 kronor per kvadratmeter, och det är betydligt mera än de knappa åtta kronor per kvadratmeter som Jordbruksverkets statistik visar över 2019 års pris för jordbruksmark i Svealands slättbygder. 

Ulrika Ornbrant (C), kommunalråd och ordförande i plex-utskottet är inte glad över det beslut som fattats:

– Det är inget enkelt beslut, det krävs otroligt tungt vägande skäl för att man ska ta till tvångsinlösen. Men förskolan behövs nära skolan och kommunen och Skolsta växer. Det pris som begärts ligger nära det dubbla som kommunen erbjudit, säger Ulrika Ornbrant.

Planarbetet för de totalt cirka 10 000 kvadratmetrarna fortsätter nu. Knappt 6 000 kvadratmeter avsätts för förskolan, och drygt 3200 kvadratmeter ned mot bäcken söder därom, avsätts som naturmark.

För att den paragraf i plan- och bygglagen, PBL, som ger kommunen rätt att lösa in mark ska kunna tillämpas måste marken planläggas som kvartersmark för förskola, det vill säga allmänt ändamål. Som allmänt ändamål räknas till exempel skola, reningsverk eller liknande.

Den nya förskolan i Skolsta är planerad att rymma 120 barn i sex avdelningar. Den kommunala förskolan i Skolsta har plats för 54 barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!