Kommunen tar strid mot viteshotet

Enköpings kommun håller inte med Arbetsmiljöverket när det gäller de påpekade bristerna i Pepparrotsbadet. Nu överklagar kommunen vitesbeslutet till förvaltningsrätten.

Fastighetschefen Katarina Härner har nu tagit hjällp av advokat för att överklaga Arbetsmiljöverkets viteshot för Pepparrotsbadet.

Fastighetschefen Katarina Härner har nu tagit hjällp av advokat för att överklaga Arbetsmiljöverkets viteshot för Pepparrotsbadet.

Foto: Anette Östlund

Enköpings kommun2022-01-18 12:00

– Naturligtvis är arbetsmiljön i badet jätteviktig. Men när vi ser att vi nu uppfyller kraven som myndigheten ställt förstår vi inte vilka ytterligare åtgärder vi ska göra, säger fastighetschefen Katarina Härner.

EP har tidigare berättat om de krav som Arbetsmiljöverket ställt på kommunen efter den gasolycka som inträffade för ett år sedan. Efter den första inspektionen krävde myndigheten ett flertal förbättringar för att säkra upp arbetsmiljön för de anställda. 

Katrina Härner berättar att kommunen och entreprenören Cobab efter det tillsammans genomförde flera av de åtgärder som krävdes och att man berättade för Arbetsmiljöverket om förändringarna man gjort. Men i slutet på november förra året återkom Arbetsmiljöverket med ett viteshot på 750 000 kronor eftersom man underkänt så gott som alla kommunens åtgärder.

– De har verkligen inte tagit till sig av de lösningar vi jobbat med, säger hon.

En advokatfirma kontaktades och på måndagen överklagade man fyra av vitesföreläggandets sju punkter.

Den allvarligaste bristen har bedömts vara lossningsplatsen för de två kemikalier som används för att rena bassängvattnet. Kemikalierna fylls på genom varsitt rör i ytterväggen. Arbetsmiljöverket menar dock att rören sitter så nära varandra att risken är stor att de två ämnena kommer i kontakt med varandra och bildar klorgas, som kan vara förenat med livsfara. 

– Här har vi redan byggt en skiljevägg mellan de två rören och satt upp en större behållare. Det, i kombination med att transportören följer de föreskrifter som finns när man lossar farligt gods och inte lossar från bilen, eleminerar dessa problem, säger Katarina Härner.

Två andra krav från Arbetsmiljöverket har varit att det dels ska finnas en fast installerad anordning för ögonspolning och dels en nöddusch i omedelbar närhet till lossningsplatsen, inte inne i varumottagningen 20 meter bort.

Kravet på ögondusch uppfylls redan, menar kommunen, och hänvisar till Arbetsmiljöverkets egna föreskrifter om ögonduschar som säger att sådana inte är nödvändiga. Istället räcker det om personalen har mobila ögonduschar. Dessutom, menar kommunen, har man som rutin att under lossning alltid ha dörren till varumottagningen, där ögonspolning finns, öppen.

Här finns också nödduschen. En utvändig nöddusch är inte möjlig att placera vid lossningsplatsen, menar kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!