Mer än ett decennium efter att Lars Hammarstedt anmäldes har kommunen svårt att svara exakt på vad som hänt i de två ärendena. Två olika avdelningar är inblandade; vedstapeln på kommunens tomt ligger på bygglovsavdelningens bord medan miljöavdelningen ansvarar för vedeldningen. På båda avdelningarna jobbar personal som inte varit med under resans gång.
Drygt elva år efter att Hammarstedt tagit bort vedstapeln från kommunens mark, som han anmälts för, fick han besked om att hans ärende var avslutat. Detta var dock inget besked som kommunen varit tvungen att ge, enligt bygglovschefen Christina Gortcheva.
– Eftersom han tog bort vedstapeln har vi inte krävt någonting mer av honom. Då behöver vi heller inte besluta något, vi kan bara stänga ärendet och återkoppla till grannen, som startat ärendet, säger hon.
Men han fick ju till sist ett besked?
– Ja, vi har ett projekt med gamla tillsynsärenden som vi successivt betar av. Och när vi ändå har tittat på detta ärende så har vi avslutat det och han har fått besked, säger Christina Gortcheva.
Ärendet med klagomålen på vedeldningen, som Hammarstedt anser fortfarande är öppet, avslutades redan 2015, enligt miljöavdelningen.
– Eftersom man avslutade ärendet till hans fördel så behövde man inte fatta något beslut om att det är gjort, säger Frida Eningsjö, enhetschef på miljö- och byggnadsförvaltningen.
Men varför Hammarstedt inte fick reda på att ärendet lagts ner och varför han i augusti i år i så fall fick svaret att det inte fanns något beslut i ärendet, utan endast ett besked om att han ska få ett beslut om avslut kan hon inte svara på.
Hon och miljöchefen Linda Jacobsson har försökt sätta sig in i ärendet efter EP:s förfrågan. De har läst den så kallade ärendeloggen men där framgår inte exakt vad som exempelvis sagts i telefonsamtal och i de sms-klagomål som förvaltningen tagit emot.
– Det är svårt att spekulera om vilken kommunikation som skett med handläggaren, menar de.
Har ni dåliga rutiner?
– Hur rutinerna sett ut tidigare är svårt att veta men idag skulle jag säga att vi har rutiner som uppfyller de behov som finns. Men självklart kan man alltid hitta saker som behöver utvecklas, säger Linda Jacobsson.
Ännu har inte Hammarstedts JO-anmälan landat på kommunens bord. Om JO väljer att granska ärendet kommer myndigheten be kommunen om en utförlig redogörelse av det som hänt.