– Vi känner oss trygga med den lösning som entreprenören presenterat i stället, säger Patrik Törnevik, kommunens projektledare för bygget.
I upphandlingen för gymnasieskolan ställde kommunen, efter att ha konsulterat fuktsakkunnig, kravet att bygget på 18 300 kvadratmeter skulle heltäckas av ett gigantiskt väderskydd för att säkerställa att ingen fukt kom in i byggnaden under byggtiden. Peab lade lägsta budet, 405 miljoner, och vann upphandlingen.
Men Peab hade svårt att få fram väderskyddet och varnade för att hela projektet skulle fördröjas med upp till ett halvår om man tvingades invänta att ställningsentreprenörer fick fram så mycket ställningar som krävdes.
– Det hade fått stora konsekvenser tidsmässigt för skolan, så för att hinna med sluttiden godkände vi ändringen, säger Patrik Törnevik.
Alternativet blev att trästommen nu istället ska täckas på ett mer traditionellt sätt, utan själva takdelen. En fasadställning med sidoväderskydd och kappa ska sättas upp, allt ändträ ska skyddas och ytor där vatten kan bli stående behandlas med träskyddsmedel.
Peabs ursprungliga kalkyl för det heltäckande väderskyddet låg på drygt tio miljoner, enligt Patrik Törnevik. När nu taket uteblir har kommunen kompenserats med 9,3 miljoner, förklarar han.
Peabs platschef på bygget, Magnus Pettersson, säger att han inte får prata om summorna i anbudet men förklarar att det är, om inte unikt så i alla fall mycket ovanligt, att så här stora byggen heltäcks. Därför, menar han, finns inga ställningsentreprenörer som har så mycket ställning "hemma".
– Men vår traditionella metod fungerar också. Jag skulle säga att det till och med är bättre och mer riskfritt att bygga utan heltäckande väderskydd, så som man byggt i alla tider, säger han och förklarar att heltäckande väderskydd fungerar som växthus som håller inne fukten, vilket exempelvis förlänger torktiden för betongplattan.
Tre personer ska hålla koll på fukten i byggnationen, en från kommunen, en från Peab och en oberoende fuktsakkunnig som kommunen anlitat, berättar Magnus Pettersson
– Vi är inte ett dugg oroliga och vi är ju hundraprocentigt ansvariga för produkten tills den är klar och under garantitiden. Vi kommer att göra garantibesiktningar på stommen efter två, fem och tio år, säger han.