Under första veckan i maj fick personalen på Jobbcentrum besked från avdelningschefen Ann Bärgård att hon tänkte ge sin dotter jobbet som arbetsmarknadskonsulent, ett vikariat till årsskiftet. Någon utannonsering av tjänsten hade inte skett och personal som fick informationen ställde sig frågande till chefens beslut.
När EP började ringa runt om saken, efter ett tips, dröjde det inte många dagar förrän tjänsten annonserades ut. Den 9 maj, en vecka efter att personalen fått veta att tillsättningen redan var klar kom annonsen ut. Man sökte någon med relevant, eftergymnasial utbildning eller motsvarande arbetslivserfarenhet. Koppling till näringsliv eller arbetsmarknadsområdet var meriterande och kännedom om den lokala arbetsmarknaden var ett plus.
Åtta personer sökte tjänsten. EP har gått igenom ansökningshandlingarna och kan konstatera att sex av de åtta har någon form av eftergymnasial utbildning, några av dessa relevanta för tjänsten. En av de sökande har bland annat en kandidatexamen från socionomprogrammet, har jobbat som socialsekreterare och kurator och är nu anställd som arbetskonsulent på ett privat företag.
Ändå får Jobbcentrums personal på ett möte den 21 juni beskedet att chefens dotter kommer att få tjänsten. Hennes högsta utbildning är gymnasiekompetens samt en 8 månaders ekonomiassistentutbildning. Hon har många års arbetslivserfarenhet från lager och logistik.
Politikern Svante Forslund (L) sitter i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. Han är mycket kritisk.
– Det får inte gå till så här, det måste få konsekvenser. Vi låter tjänstemännen svara på remisser om jävsregler och sen kör de inte själva enligt spelreglerna, säger han.
De spelregler han talar om säger att anställda inte får delta i handläggningen eller beslut om ärende som angår personen själv eller en närstående. Ann Bärgård har heller inte varit rekryterande chef, det överlät hon på sin närmaste chef, Viveca Räim. Däremot har hon suttit med vid minst en intervju av en av de andra kandidaterna.
Ann Bärgård vill inte kommentera saken för EP, hon svarar varken på mail eller samtal. Viveca Räim vill inte heller prata med EP nu. Hon låter hälsa via sms att hon är åter på kontoret vecka 30.
Linda Lindahl är förvaltningschef på utbildningsförvaltningen, en av de förvaltningar som samverkar inom Jobbcentrum. Hon säger att hon inte kan några detaljer om rekryteringen men att hon känner till den i stora drag.
– Jag utgår från att det gått rätt till. Att Viveca Räim skötte rekryteringen var för att vi inte skulle hamna i en konstig situation när det handlade om en närstående, säger hon.
Vet du hur de motiverat valet av person?
– Nej, det vet jag inte. Vi utgår alltid från en kompetensprofil när vi rekryterar och den är satt tillsammans med HR, säger hon.
Enligt Linda Lindahl är anställningsavtalet ännu inte påskrivet eftersom den rekryterande chefen är på semester. Vilken lön personen kommer att få kan hon därför heller inte få fram.
– Eftersom avtalet inte är skrivet så är lönen kanske inte färdig, säger hon,
EP har också varit i kontakt med andra personer inom utbildningsförvaltningen som alla vittnar om en stark irritation över rekryteringen. Ingen av dem vågar dock öppet säga något.