Kommunalt bolag köper konsulttjänst utan avtal

Sedan 2015 har kommunens kraftvärmebolag Ena Energi anlitat ett konsultföretag utan att upphandla tjänsten. Fram till för en månad sedan har Ena Energi betalat nästan åtta miljoner för olika uppdrag som företaget gjort.

Ena Energi vd Torbjörn Claesson.

Ena Energi vd Torbjörn Claesson.

Foto: Anette Östlund

Enköpings kommun2021-10-28 20:00

– Sånt här snedvrider konkurrensen. Det är svårt att komma in och få göra några jobb åt Ena Energi när de använder sina egna hustomtar, säger en företagare i branschen som EP talat med.

Det aktuella bolaget heter Marklund Solution AB. 2015 anlitades det för första gången och Ena Energi betalde det året 488 000 kronor för deras tjänster. Genom åren har Ena Energi gjort allt fler beställningar från företaget, snittet för de följande fem åren ligger på drygt 1,2 miljoner per år. I år, fram till 22 september, hade Ena Energi betalat nästan 1,3 miljoner till bolaget. Tjänsterna varierar men främst har det handlat om så kallade miljötjänster där bolaget tagit ut uppgifter ur Ena Energis system för så kallad myndighetsrapportering. Beroende på uppdragets art har antalet personer som konsultföretaget ställt upp med varierat.

I värmebranschen är det tillåtet att årligen köpa tjänster för 1,1 miljoner genom direktupphandling, en enklare process utan krav på annonsering eller anbud i visst format. Dock förutsätter det att samtliga köp av samma slag understiger denna gräns under samma år. I fallet med Marklund Solutions finns, enligt Ena Energis ekonomiavdelning, dock ingen dokumentation alls sparad kring köpen av tjänsterna, vilket tyder på att bolaget inte alls haft koll på direktupphandlingsgränsen.

– Tyvärr är det nog så. Vi har Marklunds lik i garderoben. Jag vet inte om det finns några fler, sa Ena Energis vd Torbjörn Claesson till EP den 18 oktober.

Både han och ekonomichefen Helena Pettersson kan dock svära sig fria från ansvar. Marklund Solutions hade redan funnits i bolagets rullor i flera år när de två anställdes, i mars 2020 respektive juni 2020. 

Torbjörn Claesson säger att sedan han och Helena Pettersson kom in i bolaget har man handlat upp alla inköp enligt konstens alla regler.

– Men vi har inte undersökt hur det sett ut historiskt. Vi ska gå igenom det nu, säger han.

Torbjörn Claesson förklarar att det var när EP hörde av sig och bad att få ut uppgifter om Marklund Solutions som han först hörde talas om att företagets tjänster inte var upphandlade. Då satte man genast igång en upphandlingsprocess. 

– Naturligtvis ska våra tjänster konkurrensutsättas så att vi har rätt pris på marknaden, säger han.

Konsultföretagets grundare Patrik Marklund har dessutom varit tillförordnad produktionschef på Ena Energi mellan april och första oktober i år. Enligt Claesson är köpet av denna tjänst skild från bolaget Marklund Solutions. Patrik Marklund togs in via ett avrop från Sinfra, en inköpscentral man ofta använder och som förser medlemmarna med produkter och tjänster via upphandlade ramavtal.

– I mars slutade vår ordinarie produktionschef och vi var väldigt underbemannade. Vi tog in Patrik Marklund under tiden vi rekryterade en ny, vilket vi nu har gjort, säger Torbjörn Claesson.

Marklund Solutions ägare Patrik Marklund säger till EP att han inte varit på det klara med att Ena Energi inte handlat upp de tjänster som bolaget köpt av honom.

– Men det är våra kunder som själva måste ansvara för det. Det är ingenting som jag är inblandad i. Våra projekt börjar med att vi får en beställning, skriftlig eller muntlig. Sen levererar vi det som beställts. I de fall det varit större jobb har vi lämnat en offert, säger han.

Offentlig upphandling

Myndigheter måste följa reglerna för offentlig upphandling när de gör inköp. Detta för att på bästa sätt ta tillvara konkurrensen på marknaden och hushålla med skattemedlen. 

Reglerna finns till bland annat för: att främja kostnadseffektivt användande av skattemedel, främja fri rörlighet inom EU, undanröja ageranden som begränsar konkurrens, underlätta för företag att göra affärer med offentlig sektor, se till att det företag som vinner upphandlingen har de mest förmånliga villkoren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!