Koll på ekonomin för ett enklare vuxenliv

Att ha koll på ekonomin är viktigt men inte helt enkelt, speciellt när man är ung.

Delar av klass 9C på Bergvretenskolan fick besök av Nordea och deras Ekonomipejl som riktar sig till ungdomar med information om banker och privatekonomi. Ett komplement till skolans undervisning i konsumentkunskap som skolorna kan boka med Nordea.

Delar av klass 9C på Bergvretenskolan fick besök av Nordea och deras Ekonomipejl som riktar sig till ungdomar med information om banker och privatekonomi. Ett komplement till skolans undervisning i konsumentkunskap som skolorna kan boka med Nordea.

Foto: Maria Hedenlund

Enköpings kommun2020-01-30 19:00

På Bergvretenskolan får eleverna i årskurs nio nu en extra duvning i vardagsekonomi under konsumentkunskapen. Nordea är på plats med sitt projekt Ekonomipejl där man pratar med grundskoleelever om allt från barnbidrag och studiestöd till sms-lån och sparande.

Stina Henriksson är hem- och konsumentkunskapslärare på skolan och ser att just ekonomifrågor är något som eleverna har svårt att ta till sig. På lektionerna har man bland annat jobbat med olika ekonomiska begrepp, diskuterat lyxfällan och andra frågor.

– Privatekonomi och konsumentkunskap tycker många är tråkigt och då är det här ett jättebra och roligt sätt att nå ut till eleverna, säger hon medan elever från klass 9c tar plats i bänkarna.

Från Nordeas kontor i Enköping har Yvonne Larsson kommit, för dagen tillsammans med kontorschef Benjamin Dogan. Yvonne ska prata om vardagsekonomi med eleverna och berätta lite om vad bankerna gör.

– Ekonomipejl är en varumärkesneutral utbildning, det handlar om banker och banktjänster i stort. Men från vår sida vill vi gärna vara med lokalt och ta ett samhällsansvar, säger Benjamin Dogan.

Tanken med Ekonomipejl är att det är ett komplement till skolornas läroplan. Man pratar bland annat om hur man undviker att bli lurad på nätet, vad det kostar att flytta hemifrån, varför det är viktigt att betala räkningar i tid och hur man planerar en budget.

– Det händer mycket när man fyller 16, många unga får ta hand om sitt barn- och studiebidrag, man kanske sommarjobbar och öppnar ett sparkonto. Man får pengar som man disponerar själv, säger Yvonne Larsson.

Under lektionerna har diskussionerna och frågorna varit många.

– Man får inte göra det för svårt, kunskapsnivån varierar väldigt mellan eleverna, konstaterar Yvonne.

Amin Kerimov är en av eleverna som deltog i lektionen. Han gillar att ha koll på ekonomin och tycker att ämnet är intressant.

– Jag vill gå teknikprogrammet på gymnasiet och starta eget företag. Sen håller jag koll på aktiemarknaden och följer företag för att se vad som händer, jag kanske vill jobba som aktiemäklare också, säger Amin.

Enligt den undersökning Nordea gjort bland ungdomar anger nästan hälften av unga i åldern 13–18 år att de helt saknar eller har låg kunskap om hur man startar ett sparande, hur man gör en budget eller hur bostadslån fungerar.

Antalet ungdomar som hamnar hos Kronofogden på grund av obetalda räkningar har ökat med 20 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!