Emanuel har bland annat Downs syndrom och har ett stort behov av att i förväg veta vem som ska hämta honom till skolan och exakt när bilen ska komma. Något han inte kunnat få besked om den här terminen.
– Ingenting har funkat, ibland har bilen varit tre kvart sen, ibland har den inte kommit alls. Det har varit samma problem både på dit- och hemvägen, säger Samar Sayegh.
Hon förklarar vikten av kontinuitet för barn med funktionshinder. Hennes son får panikattacker om allt inte är som vanligt, om han släpps av på fel ställe, om han inte känner igen chauffören eller om chauffören inte kan prata med honom.
– Väldigt ofta är det förare som inte kan språket eller inte förstår att de har med funktionshindrade barn att göra. En gång trodde en förare att han skulle få in Emanuel i en nästan fullsatt minibuss, det var barn han aldrig sett förut och föraren propsade på att Emanuel skulle sitta i framsätet bredvid en stor kille han inte kände, berättar Samar.
Problemen började redan förra läsåret då taxibolaget Cabonline tog över kommunens körningar av så kallat samhällsbetalda resor, berättar hon.
– I början tänkte vi att vi måste ha tålamod, vi visste att bolaget var nytt och att chaufförerna höll på att träna upp sig. Då ringde vi mest till skolan och klagade när det inte fungerade, säger hon.
Men när det inte gått en enda dag utan problem under denna terminens första veckor fick Samar nog. Hon berättar att hon ringt skolan, taxibolaget, kommunens kontaktcenter utan att något förbättrades.
– Jag var helt desperat och bara grät. Jag kunde inte sköta mitt jobb. Till slut gick jag upp till valstugorna för att få tag på en politiker, vem som helst. Jag pratade med Svante Forslund som ringde några samtal. Dagen efter kom taxin på rätt tid, säger hon.
Samar tycker inte att det varken är hennes eller skolpersonalens ansvar att ringa taxi och påminna om att barnen ska hämtas eller lämnas.
Jessica Karlsson är en annan mamma, vars son Keyon, haft liknande problem. Även hon berättar om en arg, stressad och utåtagerande son när taxin inte kommer eller kommer på fel tider.
– När man ringer taxi har de dålig attityd. Skolan får säkert ta massa samtal, lärarna kan ju inte lämna barnen innan taxin kommit så de får säkert jobba över, säger hon.
Rektorn på Bergvretenskolans särskola, Liselotte Granath, intygar att det varit stora problem med skolskjutsarna.
"Skolan blir påverkad då elever kommer sent eller i vissa fall inte alls. Det har även varit mycket trassel på eftermiddagarna då elever inte blivit hämtade i tid. Våra elever blir mycket påverkade av detta. Det är en målgrupp som behöver fasta rutiner och för vissa kan hela dagen bli förstörd", skriver hon i ett mail till EP.
Hon berättar också om många samtal från oroliga vårdnadshavare som haft svårt att komma iväg till sina jobb och istället fått stanna hemma för att ta hand om sina oroliga barn.
Liselotte Granath berättar att man från skolans håll alltid anmäler alla avvikelser till taxi och till kommunens skolskjutssamordnare. Mycket tid har lagts ner på att försöka lösa olika ärenden i samtal med taxi och vårdnadshavare.
"Det här har tagit massor av arbetstid till något som bara ska flyta på", skriver hon.