Det är Enköpings församling som i samarbete med kommunen, Enköpings volontärförening och ideella krafter arrangerar "Jul tillsammans" med gudstjänst, julbord och julsånger.
– Vi har valt att kalla det Jul tillsammans då det är kravlöst, man kommer som den man är och som man vill, säger Eleonor St Cyr, husmor vid St Lars kyrka.
Julfirandet i St Lars, dit vem som helst får komma, har arrangerats i många år och intresset har ökat.
– Det har ökat markant, tidigare kom kanske 40 personer men de senaste åren är det upp mot 70 som kommer, säger Eleonor St Cyr.
För många har firandet i St Lars blivit en tradition och de återkommer varje år. Nyinflyttade barnfamiljer som inte haft några kontakter i stan har dykt upp och åldersmässigt är besökarna väldigt blandade.
– Skälen till att man kommer hit på julafton varierar och det är trevligt, säger Erik Berger, arbetsledande komminister i Enköpings församling.
Firandet inleds med en gudstjänst i det runda kyrkorummet klockan tolv. Därefter är det glöggmingel i entrén innan det är dags för jullunch med frivillig avgift efter förmåga.
– Själva jullunchen har inte en religiös anknytning, förutom att vi sjunger lite julsånger. En del kommer bara till gudstjänsten en del till jullunchen eller till både och, man gör som man vill. Alla är välkomna oavsett religion, säger Erik Berger.
Engagemanget kring firandet av Jul tillsammans är stort och frivilliginsatserna många.
– Församlingen står för maten men många lämnar in bidrag. De ringer och talar om att de bakat, lagt in sill eller gjort en ansjovispaj, säger Eleonor med ett leende.
– Och kakor och klenätter, lägger Erik Berger till.
Från volontärföreningen kommer flera personer och hjälper till med förberedelserna kvällen före julafton. Det dukas och skalas potatis.
– Det är en glädje och samvaro, många tycker att det är jätteroligt att vara med och förbereda för julafton, säger Eleonor som turas om med diakon Eva Ågren att arrangera julfirandet. På plats under julafton finns även en präst, kantor och kyrkvärdar.
Jul tillsammans i St Larskyrkan är en tradition som församlingen vill värna.
– Den är viktig för oss och för andra, att man kan fira tillsammans, säger Erik Berger.
– Och om bara en person går hem och är glad så är det en stor tillfredställelse. Det kompenserar många timmars jobb även om man är trött så benen knappt bär när man går hem, säger Eleonor St Cyr.