Jätteböterna gav nytt säkerhetstänk på Westerlundska

Enköpings kommun tvingades betala 400 000 kronor i böter för att inte ha uppfyllt säkerhetskraven på byggprogrammet. Effekten blev ett omtag och investeringar i en ny säkerhetsutrustning i toppklass.

Byggeleverna Ludvig Siljesvärd och Teo Wennertorp med de nya fallskydden som ska förebygga fall framåt i en byggställning.

Byggeleverna Ludvig Siljesvärd och Teo Wennertorp med de nya fallskydden som ska förebygga fall framåt i en byggställning.

Foto: Thomas Lindblom

Enköpings kommun2022-01-29 07:00

400 000 kronor blev dyra läropengar för Enköpings kommun och Westerlundska gymnasiets byggprogram. En flygande inspektion gjordes i februari förra året, där Arbetsmiljöverket underkände byggprogrammets fallskydd.

Men det blev också startskottet på ett omfattande och nytt säkerhetstänk.

– Fallskydd fanns när inspektionen gjordes. Men kraven hade uppdaterats, och vi saknade fallskydd framåt vid arbete i byggställningar. Nu har vi investerat i fem personliga fallskydd och en ny byggställning med nät, och gjort investeringar för över 100 000 kronor. Nu är vi skyddade både bakåt och framåt och har den bästa utrustningen, säger Glenn Zeste, yrkeslärare på byggprogrammet vid Westerlundska Gymnasiet.

Kommunen överklagade också ärendet och det höga beloppet, men den överklagan avslogs.

– Sanktionsbeloppet var väldigt mycket pengar, men också väldigt missvisande. Arbetsmiljöverket räknar beloppet på hur många som jobbar på organisationsnumret, och det är ju alla anställda i Enköpings kommun. Det var max åtta elever som kunde vara på den här byggställningen, men vi fick en sanktionsavgift som om alla på kommunen kunde använda den, säger Kristin Lindgren, programrektor för byggprogrammet.

En dryg månad efter inspektionen var Arbetsmiljöverket tillbaka på skolan för en efterkontroll, och godkände den nya utrustningen.

– Vi köpte in den nya utrustningen egentligen samma dag som inspektionen gjordes, och är det något som ska kosta så är det säkerhet, säger Kristin Lindgren.

Både Kristin Lindgren och Glenn Zeste upplever att hela programmet har blivit mer säkerhetsmedvetna efter inspektionen och de korrigeringar som gjorts.

– Det har blivit en helt annan medvetenhet. Både hos elever och lärare. Det kommer alltid något positivt från sånt här. Vi har också öppnat dörren till Arbetsmiljöverket så att de kan komma ut och informera om säkerhet i fortsättningen, säger Kristin Lindgren.

– Det är också bra för eleverna när de kommer ut på praktik och senare ska börja jobba. Då kan de titta på det med egna ögon och säga till "att det här ser inte bra ut, för jag har gått i skolan på Westerlundska, och såhär ska det inte vara", fortsätter hon.

 All utrustning säkerhetsdokumenteras också.

– Vi går en skyddsrond varje vecka, och kollar så allt är som det ska och dokumenterar allt, säger Glenn Zeste.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!