Jägaren beredd inför årets jaktsäsong

På söndagen inleds årets älgjakt. En av de som ser fram emot att ge sig ut i Enköpings skogar med jaktlaget är jägaren Ivar Fredriksson i Sparrsätra men just älg tänker han inte fälla särskilt mycket av i år.

Jägare förbereder sig inför årets älgjakt. Ivar Fredriksson i Sparrsätra ser fram emot flera jaktpass i Enköpings kommuns skogar.

Jägare förbereder sig inför årets älgjakt. Ivar Fredriksson i Sparrsätra ser fram emot flera jaktpass i Enköpings kommuns skogar.

Foto: Jakob Wesslund

Enköpings kommun2023-10-07 05:00

– Jag kommer framför allt att jaga kronhjort och vildsvin i år. Älgstammen i vårt skötselområde är rätt liten bara omkring en fyra fullvuxna älgar och tio kalvar så jag tycker vi ska ge den en chans att föröka sig och bli livskraftig, säger han. 

Ivar Fredriksson är ordförande för Norra Enköpings älg - och kronskötselområde, ett av de sju skötselområden som löper genom Enköpings kommun och som i sin tur är delar av Länsstyrelsens fem större förvaltningsområden. I över 30 år har han jagat vilt i trakterna kring Sparrsätra strax norr om Enköping där hans familj äger ett eget markområde som ingår i jaktlaget. Han beskriver jaktstarten som något alldeles speciellt. 

– Jag älskar höstjakten. Det är härligt att få komma ut i naturen med alla härliga färger tillsammans med jaktlaget för att jaga. Det är svårslaget, säger han. 

Vad blir det av de djur ni fäller? 

– Vi säljer inget utan allt blir till mat, fint kött som vi delar jaktlaget och markägare emellan. Här hemma hos mig brukar vi göra allt från grytor till köttfärssås, frysen brukar snabbt bli ganska full. 

Jaktsäsongen för älg och kronhjort i Uppsala län varar mellan 8 oktober och den 31 januari. Under den perioden får totalt 1500 älgar fällas, för kronhjortar är motsvarande siffra 600 stycken. För den som vistas i skog och mark under jaktsäsongen gäller det att inte störa jägarna och Ivar Fredriksson kommer under lördagen att sätta ut skyltar för att tydligt visa att det pågår jakt.  

– Alla har så klart rätt till skogen och jag vill inte avskräcka någon men i jakttider ska man kanske ha lite extra koll på var man går. Möter man jägare i skogen kan är det bra att fråga åt vilket håll de rör sig så att man kan undvika det. Det är också bra att har färgglada kläder så att man syns på långt håll, säger Ivar Fredriksson. 

Han menar att även bilister med fördel kan vara extra vaksamma.

– Vid jakt blir djuren skrämda och stressade. De rör på sig mer och då ökar risken för viltolyckor så man bör köra försiktigt och vara beredd på att till exempel en älg kan komma ut på vägen. 

Den svenska älgstammen har minskat kraftigt de senaste decennierna och enligt SLU, Statens lantbruksuniversitet så har den nästintill halverats sedan 1980-talet. Även i Uppsala län har stammen minskat de senaste åren men enligt Länsstyrelsens vilthandläggare Nathalie Kindbladh är den fortfarande relativt välmående. 

– Även om det är färre idag så finns det fortfarande många älgar i Uppsala län. Inom flera förvaltningsområden har man tidigare haft ett aktivt mål att minska älgstammen i syfte att minimera skador på skog för markägare och nu ser vi effekten av det. Sen finns det lite olika perspektiv som står mot varandra där. Generellt sett vill markägare att det ska vara färre älgar så att deras marker lämnas orörda medan jägarna gärna ser en stor älgstam då det gynnar jakten, säger hon.  


Men även om Ivar Fredriksson framförallt fokuserar på att jaga kronhjort och vildsvin detta år hoppas han ändå på att fälla en älg innan jaktsäsongen är slut – men då på andra jaktmarker. 

– På söndag kommer jag att åka till Trögds älgförvaltningsområde som ligger söder om Enköping. Förhoppningsvis kommer jag kunna fälla både älg och kron- och dovhjort, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!