Efter årsskiftet kan allmänheten inte längre få se de förslag som tjänstemännen tar fram till politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott, ksau, och plan- och exploateringsutskottet, plex, innan politikerna ska ta beslut i de olika frågorna.
Det handlar om handlingar som kallas arbetsmaterial och rent formellt har kommunen rätt i att allmänheten inte kan kräva att de ska lämnas ut enligt offentlighetsprincipen, eftersom det ännu inte fattats beslut i ärendena som handlingarna tillhör.
Men det är heller inte olagligt för kommunen att fortsätta som man alltid gjort, det vill säga lägga ut handlingarna på nätet och på så vis låta Enköpingsborna få insyn i de politiska processerna, innan viktiga beslut fattas.
Oppositionspolitikern Anders Wikman (NE) blev varse den nya ordningen så sent som i förra veckan och gick i taket.
– Ska vi stänga ute medborgarna ännu mer? Det här motverkar ju våra mål om att istället öka delaktigheten och demokratin, säger han.
Han kommer att begära att den nya rutinen rivs upp.
– Jag vet att man inte bryter mot lagen genom att göra så här men det är inte förbjudet att låta folk få veta vilka frågor vi politiker arbetar med. Snarare späder det på politikerföraktet att undanhålla medborgarna informationen, säger han.
Som exempel tar han detaljplanen för Haga Ekudden, som ska upp på plex på torsdag. Boende på Ekudden skulle med den nya ordningen inte få möjlighet att läsa handlingen innan utskottet beslutar att den ska ut på granskning.
– Ett annat exempel är när plex tar beslut om att ge markanvisningar till företag. Det är ju ett slags första tjing för dem att få köpa en mark. Finns det ingen insyn i det kan det ju lätt öppna för misstankar om oegentligheter, säger han.
Anders Wikman menar att de nya riktlinjerna är extra allvarliga för plex eftersom det utskottet ofta fattar självständiga beslut.
Centerpartiets kommunalråd Ulrika Ornbrant säger att det var kommunsekreteraren som upptäckt att kommunen inte följde reglementet och att man efter diskussion, först med kommundirektören och stabschefen, och sen med de tre kommunalråden, kom fram till att ändringen måste göras. Men Ulrika Ornbrant säger att hon påpekat att nyordningen inte borde gälla plex beslutsärenden.
Istället menar hon att det främst handlar om ärendena i ksau och den förändrade formen som det utskottet fått, där man nu lyfter frågor i ett mycket tidigare stadium än innan och aldrig tar några beslut.
– Underlagen är därför långt ifrån färdiga och då vore det märkligt om de skulle komma ut till allmänheten. Men dessa frågor ska ju till kommunstyrelsen för beslut och då finns det ju tid för allmänheten att se dem.
Varför inte låta allmänheten veta vad ni diskuterar?
– De flesta beslut är ju inte intressant för allmänheten. Och sen blir ju det som läggs ut på hemsida väldigt lätt en sanning, även om det står att det är ett förslag i ett tidigt skede.
Så om folk inte kan läsa ordentligt ska de hållas borta från underlaget?
– Nej, inte hållas borta. Men vi politiker behöver förändra vårt sätt att prata om ärenden. Det kanske inte finns nån handling jag kan erbjuda men jag kan berätta för dem och vi kan diskutera. I den pågående översynen av demokratikommittén ska vi också se över medborgardialoger och hur vi kan utveckla dem.
Ulrika Ornbrant tycker inte att den nya ordningen påverkar demokratin negativt i kommunen.
– Inte på något sätt. Men det lägger ansvaret på politikerna att ha en dialog i tidigare skeden med medborgarna. Vi kan inte förvänta oss att folk ska läsa på nätet, förstå och reagera. Vi behöver ha dialoger, både enskilda partier och som kommun i form av medborgardialoger, säger hon.
I mars förra året beslutades det att stänga delar av kommunstyrelsens möten för allmänheten för att ledamöterna skulle kunna få information av kommundirektören om ärenden som var under beredning och som man inte ville skulle nå allmänhetens öron.
EP söker kommunstyrelsens ordförande Peter Book och kommundirektören.