Ingen vet vem som äger byvägen

Kommunen har tagit på sig underhållsansvar för Åkersbergs byväg, men vem är egentligen ägare, och av vilka delar undrar länsstyrelsen.

Åkersbergs byväg har ny beläggning och ordentliga vita sidmarkeringar hela vägen förbi golfbanan och fram till Silvervägen i Klondyke, men vem eller vilka har ansvar för vägen?

Åkersbergs byväg har ny beläggning och ordentliga vita sidmarkeringar hela vägen förbi golfbanan och fram till Silvervägen i Klondyke, men vem eller vilka har ansvar för vägen?

Foto: Lotta Lille

Enköpings kommun2019-10-25 08:00

Åkersbergs byväg sträcker sig från Lingongatan, förbi golfbanan och vidare längs järnvägen fram till Silvergatan i Klondyke i nära anslutning till Österleden. Det är ett fåtal privatbostäder längs vägen som fortsätter i en lång sträcka öster om golfbanan och där går parallellt med järnvägen. 

Under sommaren har kommunen rustat upp hela vägsträckan som nu är nyasfalterad och försedd med tydliga vita sidlinjer. Längs den del av vägen som går mellan infarten till golfbanan och Lingongatan finns också  en grusbelagd smal gång- och cykelväg separerad från bilvägen.

–  Vi, kommunen, har drift- och underhållsansvar för vägen, men det juridiska vägansvaret ligger på Kavelbrogatans vägsamfällighet. Saken har komplicerats av att en del av vägen omfattas av servitut sedan SJ tog bort plankorsningen som fanns där tidigare, förklarar Jörgen Wihlner, avdelningschef för gatukontoret.

Länsstyrelsen har inte kunnat se vilka som ingår i vägsamfälligheten och behöver nu ha klarlagt vem eller vilka som äger och ansvarar för vilka delar av vägen.

– Just nu är det lite rörigt, men länsstyrelsens förslag är att vi tar över en del av vägarna, och vi håller nu på att utreda vilka vi kan ta över med kommunalt huvudmannaskap, säger Jörgen Wihlner.

Jörgen Wihlner poängterar att det finns ett kommunalt intresse för vägarna i området eftersom de är en del av den pågående utbyggnaden av gång- och cykelvägnätet i kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!