Hopp om färdigt torg till julhandeln

De arkeologiska utgrävningarna i Torggatan försenar även bygget av Kammakartorget.

Arbetet med Kammakartorget pågår men det försenas då det påverkas av grävarbetet och den arkeologiska undersökningen på Torggatan.

Arbetet med Kammakartorget pågår men det försenas då det påverkas av grävarbetet och den arkeologiska undersökningen på Torggatan.

Foto: Maria Hedenlund

Enköpings kommun2019-10-24 21:00

Arbetet med att byta ut VA-ledningar i Torggatan drar ut på tiden då de arkeologiska fynden är omfattande och kommunen enligt lag måste låta en arkeolog undersöka det man hittar i marken.

Det påverkar även färdigställandet av Kammakartorget som skulle varit klart i slutet av oktober.

– Vi har haft ett möte med entreprenören och beslutat att avsluta grävarbetet på Torgatan så den kan fyllas igen och öppnas för trafik före vintern. Det är 20 meter kvar som kräver arkeologisk utgrävning men det gör vi vid ett senare tillfälle, vi vill inte ha ett öppet schakt om kylan slår till, säger Patrik Holm, plan- och exploateringschef vid Enköpings kommun.

Kammakartorget är i princip färdigt men viss plattläggning ska göras i gator och trottoarer, troligen hinner man inte klart hela projektet till sista november.

Fastighetsbolagen Andersson Company och Alm Equity som byggt fastigheterna Pausfågeln och Påfågeln uppger att förseningen gör det svårt att hyra ut de fem butikslokalerna i bottenvåningarna på husen.

–  Men där något vi har varit fullt medvetna om under hela processen så det är inget vi kommer begära någon typ av kompensation för av kommunen, säger Johan Thorwid, VD vid Andersson Company Fastigheter.

Ett kontrakt tecknades i våras med en grekisk restaurang och lokalen håller nu på att göras iordning för restaurangen.

–  Vi har kontrakt med ytterligare en hyresgäst och arbetar med några till. Vi ser fram emot att intresset kommer att öka ordentligt nu när torget blir klart, säger Johan Thorwid.

Karta: Kammakartorget Enköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!