Gunilla slutar efter åtta år som chef i kommunen

I åtta år har Gunilla Fröman varit en av sex förvaltningschefer i Enköpings kommun. "Nu är det dags att prova något nytt", säger hon.

Nya gymnasieskolan är ett av de stora projekt som stadsbyggnadschefen Gunilla Fröman varit med och jobbat fram. Men när skolan invigs i höst får hon inte vara med och klippa bandet, då har hon gått vidare till nya äventyr.

Nya gymnasieskolan är ett av de stora projekt som stadsbyggnadschefen Gunilla Fröman varit med och jobbat fram. Men när skolan invigs i höst får hon inte vara med och klippa bandet, då har hon gått vidare till nya äventyr.

Foto: Anette Östlund

Enköpings kommun2024-03-10 05:00

Fram till sista juni är hon fortfarande chef för de 400 medarbetarna på samhällsbyggnadsförvaltningen men sedan väntar nya äventyr.

Vilka vet hon inte ännu.

– Nej, jag har haft många chefspositioner under mitt arbetsliv men det här är första gången som jag inte haft något nytt jobb innan jag sagt upp mig. Så det är lite spännande.

Anledningarna till att hon i förra veckan valde att lämna in sin avskedsansökan är flera, berättar hon.

Dels tycker hon att åtta år på ett chefsjobb är lång tid och att det då brukar vara dags att gå vidare. 

Den planerade omorganisationen där hennes förvaltning på något sätt ska slås ihop med miljö- och byggnadsförvaltningen har också spelat in.

– När man gör en så stor förändring tror jag att det behövs nya ledare, som kan komma in med nya ögon. Det är ingen som har krävt att jag som förvaltningschef ska lämna men jag tycker att det är en lämplig tidpunkt, säger hon.

Hennes personlighet, att hela tiden vilja att det händer saker hänger också ihop med beslutet, förklarar hon.

– Jag är 62 år, ska jag byta jobb en gång till innan jag går i pension så är det väl nu. Jag är glad att jag vågar kasta mig ut, säger hon och skrattar.

Vad det blir är som sagt oklart men med 35 år på olika chefspositioner ser Gunilla Fröman förstås framför sig någon typ av ledarroll.

– Jag gillar att skapa förutsättningar för andra och att se människor växa, säger hon.

Under hennes åtta år har Enköpings kommun tagit stora beslut som hon som samhällsbyggnadschef fått vara med och planera och genomföra; bland annat Pepparrotsbadet, en ny gymnasieskola och nu senast – ett nytt avloppsreningsverk.

Ändå är det medarbetarna hon först nämner som svar på frågan om vad hon kommer att minnas av sin tid som samhällsbyggnadschef.

– Vi har en fantastisk profession och vi har lyckats väldigt bra med de rekryteringar vi har gjort.

Finns det någonting i chefsarbetet som förändrats under dina åtta år?

– Ja, numera har vi stort fokus på hållbarhetsarbete, något som inte alls var så politiskt pådrivet när jag började. Allt vi gör nu utgår från att det ska vara hållbart för framtiden och det är förstås ett helt annat arbetssätt. Hos oss på samhällsbyggnadsförvaltningen blir det också väldigt tydligt eftersom det vi gör syns. Men det gäller att ha rätt medarbetare, och det har vi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!