Fastighetschefen, lokalstrategen, miljöstrategen, ställföreträdande HR-chefen och den strategiske utredaren - alla har de sagt upp sig under sommaren och slutar inom kort. Två av dem har redan jobbat sin sista dag.
Samtliga positioner är vad man kan kalla nyckelpositioner och med sig från kommunen tar de all kunskap de samlat på sig genom åren. Rekrytering av efterträdare och inkörningstid för dessa kan göra att arbetet de lämnar tappar tempo.
– Visst tappar man kunskap även om det är goda personer som kommer in. Men jag är inte orolig, säger Hannu Högberg.
Bara på kommunledningsförvaltningen har den externa personalomsättning för tillsvidareanställda varit 6,6 procent första halvåret, att jämföra med hela kommunen som haft 4,5 procent. Analyserna av orsakerna bakom den högre personalomsättningen har inte gett några tydliga svar, menar Hannu Högberg.
– Nej, vi ser inget direkt mönster. Det verkar som folk har lite olika skäl, säger han.
Magnus Åsman är en av dem som slutar. I sju år har han jobbat på kommunen, de senaste åren som strategisk utredare. På sitt bord har han en del pågående utredningar men tror att han kan avsluta och lämna över de flesta på ett bra sätt. En omtalad utredning som många Enköpingsbor väntar på, om Bredsandsområdets betydelse för fritid och rekreation, har han dock inte hunnit påbörjat än, berättar han. Den frågan tror han att den nye mark- och exploateringschefen kommer att ta över.
Magnus Åsman förklarar att han började tänka på om det inte var dags att göra något annat när förra kommundirektören Ulrika K Jansson sa upp sig.
– Det blir ju ett omtag när det kommer en ny kommundirektör och har man jobbat några år så börjar man fundera på om man vill vara med en gång till, säger han.
Funderingarna ledde till en jobbansökan hos Strålsäkerhetsmyndigheten i Solna. Ett jobb han fick och snart går vidare till.
Miljöstrategen Camilla Westers beslut att söka nytt jobb påverkades också av att kommundirektören gick, även om det fanns andra anledningar i botten, berättar hon. Efter 20 år i kommunen och fyllda 50 började hon känna att det var dags att gå vidare.
– Senaste åren har jag ofta känt att jag inte räcker till. Kommunen har en hög ambitionsnivå för det strategiska miljöarbetet men vi sätter inte till de resurser som behövs. Jag är ensam på central nivå och jag måste hela tiden prioritera operativa frågor framför de strategiska vilket gör att jag inte kommer framåt. Då känns det inte roligt längre, säger hon.
Flera av de frågor hon jobbar med i dag, såsom laddinfrastrukturstrategin, avfallsplanen, miljöledningssystemet riskerar att tappa tempo när hon i oktober går över till Försvarsmakten.
Jonas Ahlström har jobbat tolv år på kommunens personalavdelning (HR), senaste åren som ställföreträdande HR-chef. Han lämnar sin tjänst för ett jobb på Region Uppsala.
– Det har varit tolv bra år och jag har trivts bra, säger han.
Fastighetschefen Katarina Härner och lokalstrategen Charlotte Bergdahl är två nyckelpositioner som redan slutat under sommaren.
Den sistnämnda hade exempelvis planeringen för Föreningarnas hus på sitt bord. Vem som tar över innehållsplaneringen av detta är inte klart. Enligt Hannu Högberg kan det ansvaret hamna på en annan förvaltning.