Hemtjänsten följer regionens riktlinjer

Så långt det är möjligt är det samma personal som går till sjuka kunder inom hemtjänsten i Enköping.

Hur många hemtjänstanställda som besöker en kund i Enköping varierar bland annat utifrån kundens behov av hjälpinsatser.

Hur många hemtjänstanställda som besöker en kund i Enköping varierar bland annat utifrån kundens behov av hjälpinsatser.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Enköpings kommun2020-04-19 17:00

I ett inlägg på Twitter beskriver Agnes Wold, läkaren och professor i klinisk bakteriologi, hemtjänsten som ett skräckscenario med tanke på coronaviruset. 

”En gamling (eller någon annan riskgruppsperson som har hemtjänst) kan träffa 10-20 olika hemtjänstassistenter” skriver hon och uppmanar kommunerna att lägga om scheman så att färre personal besöker brukarna. Den som klarar sig ändå menar hon bör säga upp hemtjänsten.

Inom hemtjänsten i Enköpings kommun var snittet för antal personal som besökte en kund 17 de två första veckorna i april. Vissa kunder behöver dubbel bemanning vilket ökar siffran. Hög sjukfrånvaro i vissa hemtjänstgrupper riskerar också att öka antalet personer hos kunderna.

– Antalet varierar beroende på hur mycket hjälpinsatser en kund har och om de utförs under hela dygnet och även på var kunden bor, säger äldreomsorgschef Maria Palm.

Till de kunder som har symtom och är sjuka begränsas antalet medarbetare. 

Att smittorisken ökar med antalet besök av olika personer är inte självklart.

– Våra medarbetare ska inte arbeta om de har några symptom. Om kunderna har symptom eller är konstaterat sjuka har vi särskilda rutiner för skyddsutrustning som våra medarbetare använder, säger Maria Palm.

Inom varje hemtjänstgrupp finns det kunder som avsagt sig hemtjänsten men förvaltningen ger inga rekommendationer om att man ska säga upp den. Beroende på vilken tillsyn kunden har erbjuder man att ringa upp denne istället för att komma på besök.

Några test på personal, om de bär coronavirus, görs inte generellt.

– Det finns särskilda rutiner för när medarbetare ska testas. Vi följer Region Uppsalas riktlinjer för provtagning. Prov tas bara när en person har symtom, säger Maria Palm.

Frågan om skyddsutrustning är också aktuell. I dagsläget använder hemtjänsten bara skyddsutrustning när en kund uppvisar symtom på smitta.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och regionens riktlinjer, när och i vilken form vi ska använda skyddsutrustning. Vi känner oss trygga med det, säger Anna-Karin Bye, medicinskt ansvarig sjuksköterska vid vård- och omsorgsförvaltningen.

Att använda hel skyddsutrustning kontinuerligt är inte aktuellt.

– Det kan vara riskfyllt då för mycket utrustning inte alltid hanteras på rätt sätt. De riktlinjer vi följer ger ett fullgott skydd och är bättre och det är vi trygga med, säger Anna-Karin Bye.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!