Lilla pussboken har Ruqiyah och mamma Sadyia låna tidigare på kapprumsbiblioteket vid syskonens förskola och nu har Ruqiyah fått en alldeles egen pussbok.
Bläckfisken i boken får en öm puss, kaninen och grodan likaså. Med sina små händer försöker Ruqiyah bläddra i boken, det märks att hon är en van bokläsare trots sin ringa ålder.
– Jag läser för barnen nästan varje dag, det är viktigt både för att träna språket och för att man lär sig saker, säger Sadyia Mohamud.
Som en av många barnfamiljer i Romberga och på Västerleden deltar de i kommunens projekt Bokstart Solsidan, en satsning på barns tidiga språkutveckling. Det är ett samarbetsprojekt mellan biblioteket, barnhälsovården och förskolorna där man bland annat gör hembesök hos familjerna.
– Vi har ett bra samarbete med BVC sedan tidigare, vi har samma målgrupp och språket är vårt gemensamma ansvar, säger Lindy Strandarv, bibliotekspedagog vid Enköpings kommunbibliotek.
Hembesöket görs när barnet är åtta månader sedan görs insatser vid olika åldrar. Det bjuds in till bokkalas på biblioteket, det finns kapprumsbibliotek på förskolorna, bokstartshörnor vid BVC och biblioteket besöker även öppna förskolan regelbundet.
– Läsförståelse behövs vad man än gör i livet, det är en grund för att man ska kunna delta i det demokratiska samhället. Man behöver exempelvis kunna 50 000 ord för att ta till sig det som står i en dagstidning, säger Lindy Strandarv.
– Och det är mycket blanketter i samhället, från exempelvis skatteverket och försäkringskassan, som man måste förstå, säger Karin Vilén, BHV-sjuksköterska vid BVC Lille Skutt.
Sadyia håller med.
– Jag är så tacksam för att jag klarar mig själv med ansökningar och sådant. Nu brukar jag tolka och hjälpa andra, säger hon.
Den första blygheten börjar avta hos Ruqiyah och hon finner sig nöjt i att bli mätt och vägd av Karin. Lindy läser högt ur de tre böckerna som Ruqiyah får och visar dem för henne. Sen blir det mycket bokprat med mamma Sadyia.
– Jag tycker om att läsa, gärna kunskapsböcker om exempelvis föräldraskap säger Sadyia som ursprungligen kommer från Somalia men som har bott i Sverige i elva år och behärskar svenska bra.
Själv har hon jobbat hårt för att lära sig språket och har utbildat sig till undersköterska med mål att bli sjuksköterska. Men först ska hon börja jobba extra inom hemtjänsten.
– Vi pratar både svenska och somaliska i familjen, båda språken behövs. Läsandet är viktigt, det ökar kunskaperna och jag märker stor skillnad, säger Sadyia.
Traditionen i hemlandet Somalia skiljer sig mot Sverige. Där läser man inte så mycket, istället sjunger man i det dagliga arbetet och berättar mycket.
Lindy ger även tips om böcker till Ruqiyahs äldre syskon, fyraåriga Ruweiyda och sexåriga Muhamed.
– Jag har lånat böcker om kroppsdelar så barnen ska lära sig men Muhameds favoritbok är den om bockarna Bruse. Hoppar jag över något ord i texten så rättar han mig, säger Sadyia med ett leende.
Läsglädjen är också viktig menar Lindy Strandarv. Läsning måste var lustfylld och inte bara ett måste i skolan.
– Med böcker kan man försvinna in i en annan värld, eller resa någonstans.
Bokstart Enköping har tidigare drivits som ett pilotprojekt i kommunen men nu är det en del av det nationella projektet och man får medel från Kulturrådet för vissa av insatserna.
Efter den treåriga projekttiden ska insatserna utvärderas och sedan är tanken att projektet ska övergå i kommunens ordinarie verksamhet.