Inflationen har gjort att priserna för renoverings- och nybyggnadsprojekt ökat kraftigt de senaste åren.
2020, när Enköpings kommun började få ramarna för kulturhuset på plats, visade kalkylen för att bygga om Joar Blå till Kulturhus Joar på 180 miljoner. Nu beräknas investeringskostnaden ha stigit till 255 miljoner. En ökning med 42 procent. Beräkningen är ännu preliminär eftersom ingen upphandling är gjord. I somras sa dock fullmäktige ja till denna kostnad.
På torsdag ska upplevelsenämnden säga sitt om det så kallade genomförandebeslutet för kulturhuset, ett beslut som måste till för att projektering och upphandling ska kunna dra igång. Nämndens förslag går sedan vidare till kommunstyrelsen för slutligt avgörande.
På upplevelsenämndens bord i veckan ligger också ett genomförandebeslut om en ny omklädningsbyggnad på Enavallen, som en ersättning för C-paviljongen som är i mycket dåligt skick. Enligt en beräkning från 2020 skulle denna kosta 14 miljoner att bygga. Nu ligger kalkylen på 22 miljoner, en ökning med 57 procent. Investeringen har dock inte full täckning i tekniska nämndens budget så förutsättningen är att fullmäktige säger ja till att utöka den.
Även den planerade förskolan i Storskogen beräknas bli drygt 35 procent dyrare. Tekniska nämnden väntas i veckan föreslå kommunstyrelsen att säga ja till genomförandebeslutet, under förutsättning att fullmäktige går med på att skjuta till 25 miljoner och låta förskolan kosta 96 miljoner istället för 71.
De senaste åren har Enköpings kommun tagit beslut om andra större investeringsprojekt där priserna också skjutit i höjden på ungefär samma sätt. Exempelvis ökade både Lillsidanskolan och LSS-boendet i Åkersberg med 35 procent jämfört med de första kalkylerna.
Rickard Westlöf är projektledare på kommunens fastighetsavdelning. Han förklarar att de senaste årens svängande inflation med fördubblade prisökningar på vissa saker är orsaken till att kalkylerna spruckit.
– Den totala inflationen har fluktuerat mellan åtta och tolv procent. Men byggherrekostnaderna har till exempel ökat med 100 procent sedan 2015 och byggkostnaderna med 50–55 procent, säger han.
Med lågkonjunkturen finns dock förhoppningar om att kunna pressa priserna något i upphandlingarna. Rickard Westlöf har märkt att allt fler företag deltar i kommunens upphandlingar vilket tyder på att jobben på övriga byggmarknaden minskar.