Här är en träffpunkt – som öppnar

Kommunen lägger ner sina träffpunkter. Då öppnar Studieförbundet Vuxenskolan en ny träffpunkt i Enköpings Rugbyklubbs lokal.

Birk Westerlund och Tuula Tuulasvuo hälsar välkomna till träffpunkt Svalan.

Birk Westerlund och Tuula Tuulasvuo hälsar välkomna till träffpunkt Svalan.

Foto: Anders Jagemo

Enköpings kommun2019-10-29 18:00

På måndagseftermiddagen invigdes träffpunkten Svalan. Många var uppenbarligen väldigt nyfikna på träffpunkten. Vilket avspeglade sig i att det var en väldigt välbesökt invigning.

Aktivitetsledaren Tuula Tuulasvuo och studieförbundets verksamhetsutvecklare Helena Westerlund tog emot gästerna i dörren.

– Det är jättespännande. Jag blev så glad när jag blev tillfrågad av Studieförbundet Vuxenskolan! berättar Tuula Tuulasvuo om sitt nya jobb på träffpunkten.

– Det här ska vara en träffpunkt för äldre, men syftet med den är också att man ska ha andra möten än vad man annars kanske skulle ha haft, berättar Helena Westerlund.

Där kommer en yngre generation in. Det ska nämligen bli möten över generationsgränserna.

På söndagar kommer det att vara teknikhörna på Svalan, dit man kan ta med sig sin telefon, dator eller surfplatta för att få teknisk vägledning av ungdomar. Ett antal spelare från Enköpings Rugbyklubb kommer delta i dessa möten. Birk Westerlund är den som ska samordna dessa generationsöverskridande möten på Svalan.

Under invigningen skålades det i alkoholfritt bubbel. Fredrik Sjöberg, avdelningschef för Studieförbundet Vuxenskolan i Uppsala län, berättade om intentionen med Svalan.

– Om man träffas, umgås och pratar, så håller man sig pigg och frisk, sa han och pekade ut över de välfyllda borden med ivrigt pratande invigningsgäster.

Studieförbundet Vuxenskolan har fått ett statsbidrag på 350000 kronor från Socialstyrelsen till Svalan. Över hela Sverige har Socialstyrelsen i år fördelat 18,5 miljoner kronor till insatser som bidrar till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre. 

Statsbidraget riktar sig huvudsakligen till insatser för personer som över 61 år. Ideella föreningar och stiftelser, som inte är kommunala eller statliga, har kunnat söka bidraget.

Träffpunkterna har blivit ett hett ämne på den politiska dagordningen i Enköping. Vård- och omsorgsnämndens beslut om att avveckla verksamheten vid kommunens träffpunkter debatterades på det senaste mötet i kommunfullmäktige. Detta efter att nedläggningen har engagerat och upprört många under hösten.

– Vi har sett att det här är något som efterfrågas. Svalan ska vara en öppen träffpunkt för alla Enköpings seniorer, säger Helena Westerlund.

Den nya träffpunkten är öppen tisdagar, onsdagar, torsdagar och söndagar mellan 13 och 16. Första veckan står bland mycket annat föreläsning och musikquiz på programmet.

Raghad Darwich och Zorica Kovacec hade bakat fikabrödet sedan nio på morgonen. Även Rana Noureldin hade varit med och bakat.
Raghad Darwich och Zorica Kovacec hade bakat fikabrödet sedan nio på morgonen. Även Rana Noureldin hade varit med och bakat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!