Han skjuter både med kamera och vapen

Alexander Gustavsson lever sin pojkdröm. Om nu en pojkdröm kan vara att jobba i 50 graders värme, med upp till 40 kilos utrustning och ofta i farliga miljöer.

Alexander Gustavsson är både fotograf och elitsoldat. Förutom kameror bär han full stridsutrustning, inklusive vapen, vid insatser under FN-, EU- eller Natoflagg.

Alexander Gustavsson är både fotograf och elitsoldat. Förutom kameror bär han full stridsutrustning, inklusive vapen, vid insatser under FN-, EU- eller Natoflagg.

Foto: Stridsfotograferna/Combat Camera

Enköpings kommun2020-02-12 06:00

Efter kommunen är regementet Enköpings största arbetsgivare.

Här finns också en av Försvarsmaktens minsta enheter, närmast mytomspunnen - trots att den bara funnits i 15 år.

Namnet är Stridsfotoavdelningen, även benämnd Combat Camera.

– Vi är 14 fotografer och filmare i dagsläget, men ska vara fler. Alla tränar kondition dagligen och ska vara lika skickliga med sina kameror som med sina vapen, berättar chefen Mattias Nurmela.

En av dem som varit längst är Enköpingsbon Alexander Gustavsson.

– Om verkligheten inte vore så elak skulle jag beskriva mitt jobb som en pojkdröm. 

När Alexander muckade som informationssoldat från Ledningsregementet våren 2011, var han en av Sveriges tio, trodde man då, absolut sista värnpliktiga

– Våra fotografer är väl utbildade soldater, som inte belastar gruppen i skarpt läge. Utan återupptagen värnplikt hade rekryteringsgrunden blivit väl smal, säger Mattias Nurmela.

Efter två års civilt jobb som fotograf och videoproducent sökte sig Alexander åter till försvaret. Men hans ”pojkdröm” blev verkligen något annorlunda:

– När den svenska FN-campen i Mali låg under granatattack 2017, behövdes det bra träning i ryggen för att våga lämna skyddsrummet efter att ha greppat skyddsväst, hjälm, vapen och kameror. Där ute väntade min uppgift: Att dokumentera förödelsen.

Att jobba i upp till 50 graders värme, med 40 kilos packning, är tillräckligt tufft också utan beskjutning.

Inte fullt så varmt, men tillräckligt ändå, var det under Alexanders dryga tre månader i Adenviken ombord på ett holländskt amfibiestödfartyg. Alexander jobbade ofta tillsammans med fartygets helikopterenhet:

– En rätt konstig upplevelse att sitta på tröskeln till den borttagna dörren med fötterna ute i det fria, enbart fast i helikoptern via en krok och lina i stridsselen.

Huvuddelen av jobbet är att dokumentera militär verksamhet i Sverige, men två fotografer ligger i ständig beredskap för utlandsinsatser. Alexander har tjänstgjort i Mali, Adenviken Afghanistan och Somalia. Men det är knappast någon hemlighet att alla uppdrag inte redovisas öppet – inte ens på Försvarsmaktens hemsida.

– Våra bilder och filmer kan vara underrättelsematerial som används till utvärderingar eller som underlag för kommande operationer. Sådant kan vi självklart inte visa upp i offentliga kanaler, avslutar chefen Mattias Nurmela. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!