Guldbagge till Enköping: "Frågade om det var champagne"

På ett flygplan mot Nya Zeeland kom beskedet – Torstunabon Orvar Anklew kammade hem en Guldbagge för bästa klippning. För EP berättar han om beskedet och jobbet bakom dokumentären om Avicii.
– Jag såg att de hade någon flaska, så jag frågade om det var champagne, säger huvudpersonen.

Avicii under en spelning på musikfestivalen Summerburst i Stockholm 2015.

Avicii under en spelning på musikfestivalen Summerburst i Stockholm 2015.

Foto: Christine Olsson/TT

Enköpings kommun2025-01-16 17:00

Guldbaggegalan prisar de bästa insatserna inom svensk film det senaste året. Mitt bland alla välkända profiler finns en 48-åring hemmahörande i Torstuna utanför Fjärdhundra. Orvar Anklew kammade hem en guldbagge för bästa klippning, för insatsen i dokumentärfilmen Avicii - I'm Tim.

– Det är väldigt väldigt roligt, säger han på telefon från Nya Zeeland.

För det var på ett lite egendomligt sätt som han fick veta att han och kollegan Kalle Lindberg, vunnit.

– Jag satt på ett flyg när det hände, så jag var inte riktigt med i matchen. Så fick jag lite uppkoppling och då började det trilla in meddelanden, så jag fattade att vi hade vunnit då. Resan har varit planerad jättelänge, så jag insåg när vi blev nominerade att det inte skulle gå att närvara.

Hur firar man en guldbagge på ett flyg?

– Ganska direkt i anslutning till det här så rullade det faktiskt förbi en vagn och jag såg att de hade någon flaska. Så jag frågade om det var champagne och sa att jag ville ha. Min stolsgranne bredvid ville ha då också, så det var jättekul, säger Orvar Anklew.

undefined
Orvar Anklew
undefined
Kalle Lindberg tar emot Guldbaggen för bästa klippning för filmen Avicii - I'm Tim, under Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm.

Stora delar av dokumentärfilmen om Avicii har han klippt hemma i arbetsrummet i Torstuna, där han bott sedan 2005. Där har han tidigare klippt fram erkända dokumentärer som Historien om Sverige och Miraklet i Gullspång, som vann en Guldbagge för bästa dokumentär förra året.

Han berättar att det var speciellt på många sätt att jobba med en dokumentärfilm om en avliden superstjärna, men att de under processen haft kontakt med Tim "Avicii" Berglings familj. Orvar Anklew säger också att regissören Henrik Burman har haft en tydlig vision med filmen.

undefined
Tim "Avicii" Bergling dog 28 år gammal.

– Han ville inte bara gräva i det här negativa och att det slutar på ett negativt sätt. Utan han ville fokusera på Tims liv, hans gärning och hans musik. Många tror att man bara hoppar upp och trycker på play, men om man ser filmen förstår man att Tim var en otroligt duktig musiker.

Orvar Anklew har tidigare varit inblandad i Guldbaggar, men den här menar han har en särskild plats i hjärtat.

– Det är förstås lite extra roligt när det är specifikt för den yrkesrollen som man har. Men att överhuvudtaget vara nominerad är en vinst i sig, det var jätteroligt förra året också.

Så här långt finns det ingen fysisk Guldbagge på plats hemma i Torstuna, men när Nya Zeeland-resan är över, lär baggen hamna i arbetsstudion, med överblick mot kommande klippningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!