Gula bubblor fick sin egen dag i Enköping

Den gula drycken med små bubblor i höga glas fångade också Enköping på fredagen, den internationella champagne-dagen.

Monica Levin från Fjärdhundra var en av deltagarna i champagneprovningen: ”Jag vill lära mig mer om historia och kultur”.

Monica Levin från Fjärdhundra var en av deltagarna i champagneprovningen: ”Jag vill lära mig mer om historia och kultur”.

Foto: Sven-Åke Haglund

Enköpings kommun2019-10-19 19:00

Restaurangen Bombance hade finbesök. Nämligen av en nykorad fransk champagnemästare med Virginie i förnamn. Efternamnet står på flaskans etikett, Bergeronneau-Marion.

Utmärkelsen heter ”Champagne Young Talent Award 2019”.

– Tro det eller ej, men Sverige är vår viktigaste exportmarknad, berättade Virginie under den champagneprovning som dagen till ära hölls hos Bombance.

Krögarparet Britt-Marie Edström och Johan Beckman har ett förflutet i vinlandet Frankrike:

– Vi drev restauranger där under tjugo år, mestadels i Provence, så vi levde mitt i vinkulturen, berättar Britt-Marie.

Däremot kom det stora intresset för champagne något senare, faktiskt efter flytten hem till Sverige.

– En gemensam bekant till vinimportören av just det här mindre kända märket rekommenderade oss det som huschampagne. För oss blev det en lyckad satsning, säger Britt-Marie Edström.

Assisterad av Virginie Bergeronneau höll importören Erik Haeffler i vinprovningen tillsammans med ett 40-tal Enköpingsbor. Monica Levin var en av dom:

– Självklart har jag ett intresse för champagne. Jag vill lära mig litet mer om historia och kultur.

Vinprovningens deltagare fick en resa i champagnes rike. Erik Haeffler tipsade:

– Välj inte enbart de mest kända sorterna. Titta gärna i Systembolagets beställningssortiment. Där finns det verkliga pärlor, om uttrycket tillåts. Det märke jag företräder tillverkar enbart 90 000 flaskor årligen mot de stora konkurrenternas flera miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!