Goda skördar ökar framtidstron i lantbruket

Lönsamheten ökar inom lantbruket men en orolig omvärld oroar näringen.

Höstsådden ser fin ut på många ställen i år konstaterar lantbrukaren Erik Zetterström, Tommy Öhman och  Fanny Althén från Ludvig & Co samt Christian Ekholm från Sparbanken Enköping, som presenterade lantbruksbarometern på torsdagen.

Höstsådden ser fin ut på många ställen i år konstaterar lantbrukaren Erik Zetterström, Tommy Öhman och Fanny Althén från Ludvig & Co samt Christian Ekholm från Sparbanken Enköping, som presenterade lantbruksbarometern på torsdagen.

Foto: Maria Hedenlund

Enköpings kommun2020-03-13 06:00

Fler lantbrukare ser positivt på sin lönsamhet i år än för ett år sedan. Det visar Lantbruksbarometern för 2020 som presenterades av Ludvig & Co (tidigare LRF Konsult), Swedbank och Sparbanken på torsdagen.

– 2019 gav en bra skörd både till kvalitet och kvantitet. Växtodlingssidan går bättre men är fortfarande inte bra, säger Tommy Öhman vid Ludvig & Co i Enköping.

Bäst lönsamhet upplevs inom grisproduktionen. Efterfrågan är stor på svenskt kött och priserna stiger på grund av den afrikanska svinpesten som drabbat Asien. Även nötkötts- och mjölkproducenterna upplever en förbättrad lönsamhet.

Även om köttkonsumtionen sjunker vill konsumenterna ha svenskt kött och många producenter vill sälja lokalt.

– Jag tror nyckelordet är närproducerat, det blir allt viktigare inte minst ur miljösynpunkt, säger Christian Ekholm vid Sparbanken i Enköping.

Enligt undersökningen, där 1000 lantbrukare i landet intervjuats under januari, finns en oro för det politiska läget i världen samt för klimatfrågan.

–  Många investerar för att parera risker kopplade till klimatfrågan. Det handlar om vatten, dammar, dränering, bevattning. Man investerar i mark för att den ska tåla förändringar, säger Christian Ekholm.

Kring Mälardalen är viljan att investera i byggnader hög jämfört med andra regioner. Närheten till storstäder med entreprenadsarbeten påverkar troligen.

Större politiska händelser, som Brexit och Cap, EU:s gemensamma jordbrukspolitik, är frågor som oroar.

– Alla jordbrukarstöd är i grunden politiskt styrda. Stöden är viktiga och för mej som odlare är det oroväckande att politikerna ”äger” min verksamhet säger lantbrukaren Erik Zetterström i Kungshusby.

2018 övertog han tillsammans med sin bror David Skagerlind driftsbolaget Kungsland, som fanns i familjen sedan tidigare, där fem arrendegårdar ingår. 

–  Det blev psykiskt påfrestande att ta över då. I början av sommaren såg vi inte den prisuppgång som kom senare vid skörd, säger Erik.

Efter torkåret 2018 kände de att det handlade om att vinna eller försvinna och satsade hårt på höstvete och raps, vilket gick hem.

– Det blev bra priser och höga skördar. I år har vi höstgröda på i princip hela gården och den ser fantastiskt fin ut tack vare den milda vintern, säger Erik.

Han ser optimistiskt på det kommande året och ligger redan i startgroparna inför vårbruket.

–  Jag ska försöka gödsla rapsen på lördag morgon, det ser ut att bli ett tidigt odlingsår i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!