Fritidsgårdarna ska förebygga mäns våld mot kvinnor – får bidrag

Fritidsgårdarna i Enköpings kommun har beviljats bidrag för projektet "En fritidsgård utan våld".
– Här har vi målgruppen samlad och kan göra skillnad, säger Michael Sjöberg, enhetschef Unga vid Enköpings kommun.

Basketspel i Romberga, där en av kommunens fritidsgårdar finns.

Basketspel i Romberga, där en av kommunens fritidsgårdar finns.

Foto: Anders Forngren

Enköpings kommun2024-11-11 05:00

Kommunens fritidsgårdar ansökte sent i augusti om medel för våldsförebyggande arbete under nästa år. Nu har Länsstyrelsen i Uppsala län godkänt ett bidrag om 77 970 kronor för projektet "En fritidsgård utan våld".

Men som namnet skulle kunna antyda – så rör det sig inte om något särskilt våld på fritidsgårdarna som bidraget är tänkt för.

– Namnet kan vara lite missvisande, men det kan också vara en ögonöppnare så man tittar närmare på det, säger enhetschef Unga på kommunen, Michael Sjöberg.

Han beskriver att det inte förekommer mycket våld på fritidsgårdarna, utan de ska snarare användas för ett preventivt arbete för att förebygga mäns våld mot kvinnor i stort.

– Vi ska arbeta med våra ungdomar och tidigt ge dem en maskulinitetsnorm som går i linje med våra värderingar. Det gör vi redan, men vi kan göra det mer systematiskt med en handlingsplan och med mer expertkompetens.

undefined
Michael Sjöberg är enhetschef på Enhet Unga på Enköpings kommun.

Projektet är en del i en större satsning, där länsstyrelsen har i uppdrag att samordna och utveckla länets arbete för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Där i ingår det att genomföra våldspreventiva program med fokus på män, pojkar och maskulinitetsfrågor i skolan och fritidsverksamheter för unga.

Michael Sjöberg säger att tanken är framöver lägga pengarna på två olika delar. Dels genom att personal tillsammans med bland annat trygghetsstrateg ska arbeta fram en handlingsplan och dels genom att köpa in expertkunskap i form av föreläsare.

Ska föreläsarna främst vara riktade mot personal?

– Man skulle kunna kombinera det beroende på föreläsaren. Det finns en vinning om vi kan få de föreläsarna vi vill att dels ha det internt för personal och dels för ungdomarna, för att få dem att tänka till.

Inom projektets ramar har kommunen siktat in sig på några föreläsare, men Michael Sjöberg vill inte kommunicera några namn innan det är klart.

Vad betyder det här beviljade bidraget för er?

– Det betyder att vi kan höja kvaliteten för besökarna och för medarbetarna, att det blir en kompetenshöjning. Vi kan vara med och göra skillnad och sprida det här budskapet. Utanför fritidsgården, i samhället, där finns det jobb att göra. Vi kan vara en pusselbit i det trygghetsskapande kommunala arbetet och kroka arm med andra instanser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!