Franskt uppköp oroar inte i Enköping

Franska företaget Transdev har köpt Björks Buss, men för trafik och anställda är företaget sig likt.

Anne Falker är områdeschef för Björks buss AB med 34 bussar och 90 anställda i Enköping, Bålsta och Knivsta.

Anne Falker är områdeschef för Björks buss AB med 34 bussar och 90 anställda i Enköping, Bålsta och Knivsta.

Foto: Lotta Lille

Enköpings kommun2020-02-04 06:00

I september 2019 blev Björks buss AB en del av Transdev, det tredje största företaget inom kollektivttrafik i Sverige. Tansdev är till största delen franskägt och har verksamhet i 20 länder. Björks buss har 90 anställda och 34 bussar och ansvarar för linje- och beställningstrafik i Enköping, Bålsta och Knivsta. Områdeschef sedan 2009 är Anne Falker.

Medan Transdev har sitt huvudkontor i Paris och den svenska delen av bolaget har sitt huvudkontor i Bromma, sitter Anne Falker i ett tämligen skruffigt kontor på Ågatan i Enköping. Det är inget som stör henne, tvärtom är hennes uppfattning att lokalerna och depån med uppställningsplatser för bussar och personallokalerna en del av det som gör att många anställda trivs, och att det är kö till jobb och praktikplatser vid Björks buss. 

–  För mig har utvecklingen gått från Falkers familjeföretag med främst skolbusstrafik och bas i Bälsunda och flera år som underentreprenör först till Sambus och sedan Björks buss, där Mellansvensk Buss blev en del 2003, och nu till en internationell ägare. Det är klart att inte bara jag blev lite orolig när beskedet om Transdevs köp kom, säger Anne Falker.

Men det har gått bra, och arbetet på det lokala planet har ändrats marginellt sedan ägarbytet. Delvis nya administrativa rutiner har det blivit, och bland annat en heldags medieträning i Bromma för henne och andra chefer i de bolag i Mellansverige som ingick i Transdevs förvärv.

–  Det är roligt och utvecklande, men i mitt dagliga arbete har jag också haft hjälp till exempel av en av mina anställda som var chef i sitt hemland Burundi och nu arbetar som busschaufför. Han ger råd som är väl värda att ta till sig, säger Anne Falker.

Många av chaufförerna vid Björks buss har inte svensk bakgrund. När den första invandraren anställdes 2010 förekom negativa kommentarer från andra chaufförer, ett beteende som kvävdes i sin linda. 

– Nu har vi inga sådana problem. Folk får tänka och tycka vad de vill, men här arbetar vi tillsammans, säger Anne Falker.

Region Uppsala har gjort en första utredningsrapport om var en ny bussdepå med plats både för Björks buss på Ågatan och depån på Mästergatan skulle kunna placeras. För Björks buss är det ingen brådska med flytt, större betydelse har upphandlingar. För närvarande pågår upphandling av skolskjutstrafiken, och till 2022 ska linjetrafiken upphandlas igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!