Landsbygden i fokus när kommunen planerar för framtiden

Enköpings utveckling fram till 2040 planeras nu och Grillby och de andra kransorterna är i fokus. "Nu behöver vi invånarnas hjälp för att veta om vi landat rätt", säger Ulrika Ornbrant, ansvarig politiker.

Grillby är tillsammans med Fjärdhundra, Örsundsbro, Lillkyrka Skolsta och Hummelsta i fokus i den nya översiktsplanen. "Ett jätteviktigt dokument som ska vägleda framtida planering, säger Ulrika Ornbrant, ordförande i plan- och exploateringsutskottet.

Grillby är tillsammans med Fjärdhundra, Örsundsbro, Lillkyrka Skolsta och Hummelsta i fokus i den nya översiktsplanen. "Ett jätteviktigt dokument som ska vägleda framtida planering, säger Ulrika Ornbrant, ordförande i plan- och exploateringsutskottet.

Foto: Anette Östlund

Enköpings kommun2023-12-03 05:00

Det handlar om en översiktsplan för hela Enköpings kommun.

Syftet med en sådan är att ge kommunen en beredskap för framtiden när samhället ska planeras och utvecklas. 

Om antalet Enköpingsbor växer från dagens 48 000 till 60 000 år 2040 behöver kommunen veta var bostäderna, förskolorna och skolorna ska byggas och hur samhällsservicen ska planeras. Den gamla planen från 2014 behöver uppdateras.

– Kommande generationer Enköpingsbor ska också kunna leva, bo och arbeta här, säger Ulrika Ornbrant (C), ordförande i plan- och exploateringsutskottet.

Hon menar att översiktsplanen är det viktigaste planeringsverktyget för att detta ska fungera.

– Det är också ett viktigt politiskt dokument. Ju längre in man sen kommer i samhällsbyggnadsprocessen desto mer lagstyrt blir det. Men när vi tar fram en översiktsplan finns det utrymme för politiska ställningstaganden, säger hon.

Arbetet med förslaget har pågått i många år och på olika nivåer. 

Nu är förslaget klart och ute på så kallat samråd. Det betyder att alla Enköpingsbor också har chans att påverka.

– Ja, samrådet blir väldigt spännande och viktigt. Förslaget är ju utifrån hur vi politiker och tjänstemän tänker. Nu vill vi veta vad folk med lokalkännedom tycker, de sitter ju inne med en kunskap som vi inte har.

Fram till den 4 februari har allmänheten chans att lämna sina synpunkter. Ulrika Ornbrant tipsar om den dialogkarta som ligger på kommunens hemsida. Där går det att klicka in sig på det område man vill titta på och skriva direkt in på kartan vad man tycker. Där går det också att se vad andra skrivit.

Hur mycket hänsyn tas det till åsikterna som skickas in?

– Mycket, skulle jag säga. När det gäller orternas användningsområden kommer invånarna att ha stort inflytande.

Efter samrådstiden är tanken att synpunkterna vägs i planen som bearbetas med de nya uppgifterna. Därefter skickas den ut på granskning och då får folk chans att se om hänsyn tagits till deras åsikter, men också att komma med nya inspel. Om ett år ska planen vara klar att antas.

Ulrika Ornbrant tror att folk kommer att tycka att den nya planen är mer användarvänlig.

– Den som exempelvis är intresserad av att bygga ett hus eller någon verksamhet ska enkelt kunna förstå principerna och kunna använda planen som en vägledning, säger hon.

Översiktsplan

* Ska leda till att kommunens tätorter och landsbygd utvecklas på ett positivt sätt.

* Väger samman olika perspektiv och tar ställning till vad mark- och vattenområden ska användas till.

* Kommer att vara vägledande i detaljplanering, när förhandsbesked och bygglov ges. 

* Går att ta del av på enkoping.se/op2040

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!