Det säger vänsterpartisten Sverker Scheutz som tidigare i höstas ställde frågan till alla kommunens nämndordföranden och Enköpings Hyresbostäder om hur barnkonventionen tillämpas i förvaltningarna. Av svaren han nu fått känner han sig ganska trygg.
– Ja, den övervägande känslan är att det fungerar ganska bra ändå, säger han.
Barnkonventionen är ett rättsligt bindande dokument som innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. Sedan 2020 gäller den som svensk lag. Det innebär att konventionen har fått en starkare juridisk ställning och har samma status som andra svenska lagar.
Barnkonventionen slår fast att barnets bästa alltid ska komma i främsta rummet vid alla åtgärder som rör barn.
Sverker Scheutz frågor till sina politikerkollegor handlade inte om några detaljer om hur förvaltningarna jobbar med frågor som rör barn utan mer om vilken utbildning, vilken information som ges och vilka policys som finns.
Svaren visar att alla förvaltningar genomfört någon form av utbildning, dock har inte alla skapat någon egen policy eller handledning för hur barnets bästa ska beaktas. På frågan om vilka brister som kan finnas anser nästan ingen att det finns brister men att man hela tiden behöver jobba mer med utveckling och information.
Den enda uttalade bristen som nämns är avsaknad av "klarspråkad" kommunikation inom miljö- och byggnadsnämndens område.
– Det tycker jag är klokt. Man måste tänka på att ge barn information som de förstår, säger Sverker Scheutz.
Han påpekar också att FN:s barnrättskommitté påtalar att det ska finnas enkla sätt för barn att lämna synpunkter men att inga sådana aspekter tagits upp i de svar han fått.
– Det finns förstås en hel del förbättringsområden och det gäller att hålla sig uppdaterad hela tiden. Någon efterlyste nån form av specialist på ämnet. Det tycker jag vore en bra idé.
– Kanske borde vi anställa en strateg för barnrättsfrågor, centralt på kommunstyrelseförvaltningen. En sådan skulle alla förvaltningar kunna ha stor nytta av, säger Sverker Scheutz.
Utifrån svaren han fått är han inte främmande för att lämna in det som ett förslag framåt våren.
– Men man kan stärka barns rättigheter på många sätt. Ett annat skulle vara att köpa in hjälp av Barnombudet i Uppsala län, det är en ideell organisation som kommunen kan ta hjälp av om man anser att behov för det finns, säger han.