Fortsatt oklart om hyresfria lokaler

Politikerna tog på måndagskvällen inte beslut om att upphäva hyresfrihet för pensionärs- och handikappföreningar. Underlaget ansågs för bristfälligt.

Fullmäktige tog en paus för att ge ledamöterna möjlighet att fritt diskutera hur de skulle hantera förslaget att upphäva beslutet om hyresfria lokaler för pensionärs- och handikappföreningar.

Fullmäktige tog en paus för att ge ledamöterna möjlighet att fritt diskutera hur de skulle hantera förslaget att upphäva beslutet om hyresfria lokaler för pensionärs- och handikappföreningar.

Foto: Lotta Lille

Enköpings kommun2019-12-10 19:00

Enköpings fullmäktige beslutade återremittera det omdiskuterade förslaget att upphäva hyresfriheten som varit i kraft sedan 1995.

Redan i kommunstyrelsen reserverade sig Anders Wikman (NE) mot att förslaget att upphäva hyresfriheten sändes vidare till fullmäktige för beslut. Han yrkade på att förslaget skulle sändas på remiss till kommunala pensionärsrådet (KPR) och till kommunens tillgänglighetsråd (KTR) där de föreningar och organisationer med medlemmar som berörs av upphävd hyresfrihet finns representerade.

Anders Wikman med NE och flera andra ledamöter i oppositionen, Socialdemokrater och Vänsterpartiet,  ville bland annat veta hur PRO som har mycket verksamhet i Ljunggården kommer att kunna använda lokalerna i fortsättningen, och till vilken kostnad. Det är vård- och omsorgsnämnden som har hyreskontraktet med EHB för lokalerna i Ljunggårdens nedervåning. Det finns inget beslut om avgifter för andrahandshyra av lokaler varken i Ljunggården eller i andra äldreboenden som vård- och omsorgsnämnden har hyresavtal för. 

Anders Wikman ville också få klargjort hur förslaget, som uttryckligen syftar till "att begränsa möjligheten att hyra externa lokaler där kommunen står för kostnaden", kommer att påverka pensionärs- och handikappföreningar i kransort och på landsbygd.

– Enligt muntliga besked jag fått ska det tolkas så att möjligheten att hyra till exempel en bygdegård ska tas bort helt. Hur går det ihop med den politiska ledningens ambition att utveckla landsbygden? undrade Anders Wikman.

Efter en längre debatt där det framgick att effekterna av förslaget var oklara beklagade kommunstyrelsens ordförande Ingvar Smedlund (M) och sade att det att det fanns behov av "kunskapsgörande". Efter ajournering beslutade ett enhälligt fullmäktige att återremittera ärendet till kommunstyrelsen. Magnus Ahlkvist (V) yrkade på att de två råden, KPR och KTR, nu ska få förslaget på remiss.

Sverigedemokraterna och den blågröna koalitionen beslutade efter votering att råden inte ska få möjlighet att yttra sig om förslaget. Ingvar Smedlunds motivering var att det skulle ta för lång tid.

–  Det är häpnadsväckande att det nuvarande politiska styret bagatelliserar våra råd på det här sättet. De hör under kommunstyrelsen och har en viktig funktion som remissinstans. Demokrati måste få ta tid, säger Anders Wikman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!