Den 21-åriga kvinnan berättar att händelsen inträffade i måndags eftermiddag då hon och hennes man gick till biblioteket för att förtidsrösta. Hon kände sig lite osäker på hur hon skulle göra med de olika valsedlarna eftersom det parti hon ville rösta på inte hade valsedlar för kommun- och regionvalet utan bara för riksdagsvalet.
– När jag frågade mannen som jobbade som valmottagare om jag kunde skriva på tomma valsedlar sa han nej. Han förklarade att jag måste välja ett annat parti till kommun- och regionvalet, säger hon.
Kvinnan, som vill vara anonym, berättar för EP att hon kände sig pressad och obehaglig till mods. Osäkerheten gjorde henne förvirrad och under några sekunder övervägde hon att ta valsedlar från något av de partier som ställer upp i kommun- och regionvalet, trots att hon inte vet så mycket om något av dem.
– Mannen var till och med in bakom skärmen och skulle visa mig. Men då kom min man och sa att jag visst kunde ta en tom valsedel och skriva på. Först då ändrade sig valmottagaren och sa att jag kunde göra så, säger hon.
Kan du ha missuppfattat saken, att mannen kanske bara sa att partiet inte finns i kommunen och regionen?
– Nej, han sa ett par gånger att jag inte kunde rösta på det partiet och därför måste välja ett annat till kommunen och regionen. Det satt ju några personer vid ett bord och tog emot kuverten, jag är säker på att de hörde vad han sa fast ingen rättade honom, säger hon.
Kvinnan förklarar varför hon nu gjort en anmälan till Justitieombudsmannen, JO.
– Det får inte vara så här, jag tänker på andra som kanske inte kan språket riktigt eller så. Hur ska de förstå? Han manipulerade mig och jag hade svårt att värja mig, säger hon.
På onsdagen har ingen ansvarig för valarbetet i Enköping ännu sett kvinnans JO-anmälan och har därför svårt att uttala sig om den. Kansli- och utredningschefen Åsa Olsson är ansvarig för den operativa delen av valet. Hon förklarar dock att det är obligatoriskt för alla röstmottagare att genomgå en tre timmars utbildning innan de får tjänstgöra. Utbildningen utgår från material från valmyndigheten.
– Meningen är förstås att alla ska ta till sig utbildningen. Men är det något som inte gått som det ska så måste vi förstås gå ut med extra information. Och självklart ska vi undersöka vad som kan ha hänt, säger hon.