Folktandvården assisterar med coronatester

"Regionen när den fungerar som bäst" säger Gunilla Swanholm.

De första tre veckorna skedde provtagningen utomhus, att man nu har fått flytta in i triageringstältet är en klar förbättring tycker Petra Wallander,  tandsköterska från folktandvården.

De första tre veckorna skedde provtagningen utomhus, att man nu har fått flytta in i triageringstältet är en klar förbättring tycker Petra Wallander, tandsköterska från folktandvården.

Foto: Lotta Lille

Enköpings kommun2020-04-22 20:00

Tandsköterskor och -hygienister från folktandvården i Enköping hjälper sedan tre veckor tillbaka personalen vid lasarettet med att göra coronatester på personal från kommun och landsting. De första veckorna var man hänvisad till att göra testerna utomhus vid Rosa villan, men på måndagen fick man flytta in i triageringstältet utanför akutmottagningen.

– Det har varit kallt och blåsigt periodvis så det är skönt att få vara inne i tältet nu, säger Petra Wallander i en paus mellan de inbokade besökarna i tältet.

Petra Wallander är tandsköterska och när folktandvården ställde in behandlingar och besök som inte är akuta, kunde hon och hennes kollegor erbjuda sina tjänster till sjukvården.

– Det var framför allt för att spara materiel som tandvård som kan vänta ställts in. I stället delar vi med oss av materiel och personal till den vård som bättre behöver den, och kan hjälpa till vid Akademiska och vid lasarettet i Enköping. Det visar hur regionen fungerar när den är som bäst, säger Gunilla Swanholm, tandvårdsdirektör i regionen.

I triageringstältet utanför akutmottagningen är Petra Wallander och Siv Eriksson, tandhygienist, några av de som tar emot bokade besök på måndagsmorgonen. Det är personal från sjukvården och från kommunens äldreomsorg med symtom som kan tyda på coronasmitta som kan bokas in för test. Det är 15 minuters lucka mellan varje testperson för att undvika köbildning, och de går in i ena änden av tältet och ut genom dörren i andra änden när testerna är tagna.

Daniel Stolpe kommer fram runt tältets bakre hörn efter testet och torkar sig runt ögonen:

– Nja, lite obehagligt är det förstås, men gör inte ont. Jag jobbar i hemtjänsten och har varit förkyld och behöver klartecken att gå i tjänst igen. Det är ju pollensäsong också så det är svårt att veta varför man blir snorig, säger han.

Strax efter Daniel kommer Madicken Koch för att testas, även hon jobbar inom hemtjänsten, och har känt av förkylningssymtom:

– Jag får svar i kväll eller i morgon bitti, så på onsdag kan jag komma tillbaka i tjänst om allt är bra, säger hon.

Jenny Boquist är arbetsledare på folktandvården och lägger scheman för personalen. Under de veckor som man samarbetat med lasarettet har tester gjorts mellan klockan åtta och klockan tio, men troligen kommer tiden att utökas.

– Problemet nu är att vi har börjar få ont om teststickor. Men det hoppas vi löser sig, säger Siv Eriksson då hon avslutat morgonens pass i tältet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!