Flyttbar serverhall lösning för kommunen

Enköpings kommuns serverhall är ännu kvar i kommunhuset, nu föreslås att den flyttas till en container.

Facebooks serverhall i Luleå där bilden är tagen är betydligt större än den som Enköpings kommun behöver.

Facebooks serverhall i Luleå där bilden är tagen är betydligt större än den som Enköpings kommun behöver.

Foto: Susanne Lindholm/TT

Enköpings kommun2019-10-10 12:00

Förslaget att flytta serverhallen till en 12 meter lång container har presenterats för kommunstyrelsens arbetsutskott som skickat det vidare till kommunstyrelsen utan eget ställningstagande.

–  Det är inte kvaliteten på den modulära serverhallen som gör att vi avvaktar, utan att vi vill veta vilken tidsplan som finns för rivning av kommunhuset. Om rivning ska följa direkt efter den planerade totala utrymningen i mars så är det den modulära serverhallen som gäller. Om rivning dröjer av upphandlingsskäl till exempel, kan alternativ för serverhallflytten övervägas, säger Ingvar Smedlund (M), kommunstyrelsens ordförande.

Tidplanen som föreslagits för utrymning av kommunhuset innebär att arkivet flyttas före årsskiftet, valnämndens förråd senast 31 januari 2020, serverhall, överförmyndarnämndens arkiv och fyra förvaltningars närarkiv senast 31 mars.

För serverhallen ställs höga säkerhetskrav vad gäller bland annat placering och tillgång till el- och fiberanslutning. Enligt såväl Ingvar Smedlund som Jesper Englundh (S), andre vice ordförande i kommunstyrelsen, är politikerna nöjda med de redovisningar och bedömningar av säkerheten i en modulär serverhall i form av en container som presenterats av tjänstemännen.

Tid, kvalitet och kostnader är de kriterier som tjänstemännen ställt upp när olika flyttmöjligheter bedömts. Containeralternativet svarade bäst mot dessa kriterier. Investeringen beräknas uppgå till 4,3 miljoner kronor, och ökad årlig driftkostnad till 650 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!