Festival med doft och smak av världen

Mat och matlagning må skilja mellan olika kulturer, men förenar också. Därför ordnar Burundiska föreningen Ubugirigiri matfestival.

Lolita Biyaka och Marie Faustine Munezero visade   korgformen som används för en av specialrätterna som kommer att presenteras vid den tredje och avslutande matlagningsfestivalen.

Lolita Biyaka och Marie Faustine Munezero visade korgformen som används för en av specialrätterna som kommer att presenteras vid den tredje och avslutande matlagningsfestivalen.

Foto: Lotta Lille

Enköpings kommun2019-11-20 06:00

Marie-Faustine Munezero är ordförande i Ubugirigiri, Enköpings burundiska förening. Föreningen, vars namn betyder samarbete, samarbetar med ABF och ordnar studiecirklar som ska hjälpa burundier att integreras i det svenska samhället, men också upprätthålla och förmedla burundisk kultur. 

Under tre lördagar i november anordnar Ubugirigiri workshops där matlagning inte bara i Burundi utan också i andra afrikanska, asiatiska och europeiska länder står på programmet.

–  Alla behöver mat, och matlagning ingår i alla kulturer. Att mötas i matlagning gör att man lär känna inte bara maten utan också människorna, det är vad vi vill, säger Marie-Faustine Munezero.

Lördagen 16 november genomfördes den andra av matlagningsfestivalens tre sammankomster som hålls på lördagar i ABF:s lokal på Östra Järnvägsgatan. Redan i trappan möttes besökarna av härliga dofter från rätter från olika främst afrikanska länder. Inte minst barn och ungdomar gick i täta lovar förbi buffébordet där alltfler grytor och uppläggningsfat ställdes fram med olika rätter.

Marie-Faustine Munezeros eget bidrag till buffén var paim viande, det burundisk/franska kökets motsvarighet till köttpiroger, men hon visar på fat efter fat med bakade, friterade, kokta och stekta rätter. 

– Efter maten kommer pojkarna i vår danscirkel att visa vad de lärt sig, och nästa, den sista, festivallördagen kommer flickor och pojkar att uppträda tillsammans, säger Marie-Faustine Munezero.

Potatis och sötpotatis på fyra olika vis och ris med burundisk kryddning, nere till höger, fanns med på det långa buffébordet.
Potatis och sötpotatis på fyra olika vis och ris med burundisk kryddning, nere till höger, fanns med på det långa buffébordet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!