Marie-Faustine Munezero är ordförande i Ubugirigiri, Enköpings burundiska förening. Föreningen, vars namn betyder samarbete, samarbetar med ABF och ordnar studiecirklar som ska hjälpa burundier att integreras i det svenska samhället, men också upprätthålla och förmedla burundisk kultur.
Under tre lördagar i november anordnar Ubugirigiri workshops där matlagning inte bara i Burundi utan också i andra afrikanska, asiatiska och europeiska länder står på programmet.
– Alla behöver mat, och matlagning ingår i alla kulturer. Att mötas i matlagning gör att man lär känna inte bara maten utan också människorna, det är vad vi vill, säger Marie-Faustine Munezero.
Lördagen 16 november genomfördes den andra av matlagningsfestivalens tre sammankomster som hålls på lördagar i ABF:s lokal på Östra Järnvägsgatan. Redan i trappan möttes besökarna av härliga dofter från rätter från olika främst afrikanska länder. Inte minst barn och ungdomar gick i täta lovar förbi buffébordet där alltfler grytor och uppläggningsfat ställdes fram med olika rätter.
Marie-Faustine Munezeros eget bidrag till buffén var paim viande, det burundisk/franska kökets motsvarighet till köttpiroger, men hon visar på fat efter fat med bakade, friterade, kokta och stekta rätter.
– Efter maten kommer pojkarna i vår danscirkel att visa vad de lärt sig, och nästa, den sista, festivallördagen kommer flickor och pojkar att uppträda tillsammans, säger Marie-Faustine Munezero.