Fagerudd gör twist på julbordet

Det har varit ett år av lärdom för Sebastian och Cecilia Tarkowski som gör sin första jul på Fagerudd konferens i Bredsand.

Det har varit ett intensivt första år för Sebastian och Cecilia Tarkowski.

Det har varit ett intensivt första år för Sebastian och Cecilia Tarkowski.

Foto: Erik Appelqvist

Enköpings kommun2019-12-04 12:00

Efter ett år i branschen laddar nu Sebastian och Cecilia Tarkowski för sin första jul i ledning av Fagerudd. En del av deras stora satsning är att slopa det traditionella julbordet.

–  Vi har valt att istället servera fem jultallrikar plus efterrätt, förklarar Cecilia Tarkowski. 

Tanken med att ersätta det traditionella julbordet är att kunna erbjuda en en mer välplanerad upplevelse för Fagerudds gäster.

– Det ska vara en väl balanserad måltid. Dessutom är det ganska lyxigt att få maten serverad till bordet istället för att gå och plocka själv. Vi vill kunna erbjuda jultallrikar med väl förberedda och passande smaker, så att man själv inte ska behöva tänka på det när man plockar. Utöver det finns det också en liten twist i rätterna: istället för att vara Janssons frestelse kanske det kan vara Jenssens, eller Johanssons frestelse., säger Sebastian Tarkowski och fortsätter:

– Dessutom finns det lite av en hållbarhetsaspekt. I och med att vi serverar tallrikar blir det mindre svinn som slängs.

Vad mer skiljer det här julbordet från andra?

– Det jag tycker är roligast med julen är ju traditionerna vi har runt det. I samband med maten vill vi även erbjuda sångblad och till nubben och uppmuntra gästerna till att sjunga med. Vi vill kunna bidra till att skapa minnen, säger Sebastian.

När vi anländer har hela anläggningen julpyntats. I receptionsaffären är det mesta juleting och inne i logen står en julgran med medföljande tomte och julbock. Än har man inte börjat servera julmaten, men det är inte långt bort. För Sebastian och Cecilia har det, som nyblivna anläggningsdrivare, varit ett år av se och lär. 

– Det här året har främst handlat om att lära känna verksamheten, säger Sebastian.

Vad betyder julen för en konferensanläggning som Fagerudd?

– Det är en intensiv period, på ett sätt som är lite annorlunda än annars. Under resten av året har vi sällan öppet över helger och våra gäster är sällan här som privatpersoner. Därför blir det lite annorlunda för oss, säger Cecilia. 

Hur har ert första år varit?

– Jag tycker att det har varit positivt, roligt och lärorikt, säger Cecilia.

– Det har varit ett väldigt långt, men roligt första år, säger Sebastian.

Fagerudd gör sig redo för julen.
Fagerudd gör sig redo för julen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!