Expert: "En sorglig utveckling av demokratin"

"Det borde ligga i politikernas intresse att underlag till beslut kommer ut innan besluten fattas". Det säger tryck- och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

Tryck- och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke tycker att det är sorgligt när kommunerna begränsar allmänhetens insyn.

Tryck- och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke tycker att det är sorgligt när kommunerna begränsar allmänhetens insyn.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Enköpings kommun2022-02-03 06:00

Han kommenterar Enköpings kommuns beslut att inte låta medborgarna i förväg få se underlagen till de beslut som politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott, ksau, och plan- och exploateringsutskottet, plex, ska fatta.

– Rent rättsligt finns inget att invända mot att kommunen betraktar handlingarna som arbetsmaterial. Det de gör är lagligt. Men det finns heller ingen som tvingar dem att hålla inne handlingarna, säger han.

Nils Funcke tycker det är konstigt att politikerna inte inser det demokratiska bekymret med beslutet.

– Ju tidigare allmänheten får möjlighet att se förslag som är på väg desto bättre kan ju besluten bli, folk kan ju föreslå förändringar som är bra, säger han.

– Men det är mycket upp till den egna ambitionsnivån, hur transparent man vill vara.

Argumentet att inte lägga ut eller lämna ut handlingarna för att allmänheten kan förväxla ett förslag med ett färdigt beslut tycker han är ihåligt.

– Det är ju närmast att underkänna sin egen förmåga att ta fram tillräckliga underlag till beslut. Har man fört upp ärendet till utskottet har man ju gjort bedömningen att ärendet är moget för beslut, då är det ju hyfsat färdigberett.

Han poängterar att det förstås kan finnas ärenden som man har skäl att inte offentliggöra, exempelvis om företag riskerar att lida skada om vissa uppgifter kommer ut till deras konkurrenter.

Som expert får Nils Funcke ofta liknande frågor, vanligtvis från journalister runt om i landet. 

– Visserligen är det väl bara eländet som når mina öron men det är mitt allmänna intryck att det blir allt vanligare att kommunerna inte vill vara transparenta. Jag undrar ibland om det kanske är så att Sveriges kommuner och regioner har utfärdat någon form av rekommendationer om att insynen ska begränsas, säger han.

Nynäshamns kommun är en kommun som försökt begränsa allmänhetens insyn på ett liknande sätt som Enköping nu gör. 2019 tog miljö- och samhällsbyggnadsnämnden där beslutet att hemlighålla tjänstemännens förslag innan politikerna i nämnden fattat beslut i frågorna. Kritiken och protesterna mot detta blev stora och bidrog till att kommunen drog tillbaka beslutet och fortsätter sedan dess att publicera tjänsteskrivelserna på hemsidan. Bilagor till ärendena lägger man dock inte ut men lämnar ut till den som hör av sig, förutom när det gäller uppgifter som skyddas av sekretess.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!