Enorma mängder vatten tappas ur Mälaren

Motsvarande 100 vattenfyllda Globen forsar nu ut från Mälaren genom slussarna i Stockholm.

Örsundaån är en av de många vattendrag som rinner ut i Mälaren. Avrinningsområdet i Mälaren är stort som halva Danmark, omkring fem procent av Sveriges yta. Höstens regnande har fyllt de tillrinnande vattendragen.

Örsundaån är en av de många vattendrag som rinner ut i Mälaren. Avrinningsområdet i Mälaren är stort som halva Danmark, omkring fem procent av Sveriges yta. Höstens regnande har fyllt de tillrinnande vattendragen.

Foto: Maria Hedenlund

Enköpings kommun2020-01-02 20:55

Vattennivåerna har varit rekordhöga  i Mälaren de senaste veckorna men efter att samtliga slussar i Stockholm öppnats sjunker nivåerna märkbart.

– Nivåerna är fortfarande höga men vi har tappat väldigt mycket vatten och nivån är nu 15 centimeter lägre än när den var som högst, säger Torbjörn Granqvist, ansvarig för Mälarens reglering vid Stockholms hamnar.

Som EP skrivit tidigare är det de stora nederbördsmängderna under hösten som orsakat det höga vattenståndet. Före jul gick SMHI ut med en klass 1-varning för Mälaren.

Som mest stod vattnet 42 centimeter över medelvattenståndet i Mälaren. Så högt har det inte varit sedan år 2000. Då var det ytterligare 12 centimeter högre och vattnet trängde bland annat in i tunnelbanesystemet i Stockholm.

Det är den vattendom som finns för Mälarens reglering som styr hur vattnet tapps ut i Saltsjön. De fyra tappställena i Stockholm öppnas efter en bestämd ordning när Mälaren når en viss nivå.

– Under oktober steg vattennivån normalt och var stabil, höga vattennivåer är inte ovanligt under hösten. Då tappade vi i Norrström och Stallkanalen, vid Riksdagshuset. Sedan öppnade vi även Hammarbyslussen och Södertälje sluss, säger Torbjörn Granqvist.

Den 18 december fick Stockholms hamnar beslut om att de fick förhandstappa vid Karl Johanslussen där slussenbygget pågår.

Det är enorma mängder vatten som forsar ur Mälaren ut i Saltsjön. Som mest omkring 800 kubikmeter per sekund vilket motsvarar över 120 vattenfyllda Globen varje dygn. Skulle man fylla Globen med hjälp av en vanlig vattenkran tar det 40 år.

– Nu ligger vi på 110 Globen per dygn så avtappningen har haft effekt och vi kan snart stänga Södertälje- och Karl Johanslussen, säger Torbjörn Granqvist.

Då man måste följa vattendomen har inte tappställena kunnat öppnas i förtid. Den väderprognos som SMHI lämnar kan inte heller förutsäga vädret långt i förväg.

– Jag skulle gärna vilja ha en väderprognos två månader i förväg, men det går inte. Men tack vare ett bra samarbete med andra aktörer som länsstyrelsen, Stockholms stad och SMHI har vi kunnat hantera situationen väldigt bra, säger Torbjörn Granqvist.

Många har påverkats av det höga vattennivåerna. Åkermarker har svämmats över, bryggor förstörts och vägar har varit ofarbara. Drabbade har hört av sig till Stockholms hamnar.

–  Jag har full förståelse för deras oro, men de flesta förstår läget när man förklarar, säger Torbjörn Granqvist.

Karta: Mälaren
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!