Enköpings kommun: Gräv ner kraftledningen

Enköpings kommun ställer sig bakom Gräv-ner-gruppens krav och vill ha den planerade kraftledningen mellan Västerås och Örsundsbro nedgrävd.

Politikerna i plex ställer sig bakom kravet från Gräv-ner-gruppen. På bilden ordförande Ulrika Ornbrant då hon i somras besökte samrådsmötet i Österundagården.

Politikerna i plex ställer sig bakom kravet från Gräv-ner-gruppen. På bilden ordförande Ulrika Ornbrant då hon i somras besökte samrådsmötet i Österundagården.

Foto: Anette Östlund

Enköpings kommun2022-09-19 06:00

Det står klart efter att plan- och exploateringsutskottet, plex, hade frågan på sitt bord på torsdagen.

– Vi förtydligade att vi vill ha ledningen nedgrävd, säger ordförande Ulrika Ornbrant(C).

Kravet på nedgrävning kommer därför att framföras i kommunens svar, det så kallade samrådsyttrandet, till Svenska Kraftnät och är en liten del på vägen i den tillståndsprocess som pågår. 

Förutom detta förtydligande, som politikerna var eniga om att lägga till, finns ett tolv sidor långt yttrande som en bred grupp tjänstepersoner från kommunens olika förvaltningar arbetat fram. Där betonar man att kommunen är positiv till projektet men att det kommer att påverka delar av kommunens geografi och invånare i berörda områden i stor utsträckning. Man påpekar att samtidigt som det finns ett stort behov av framtida elförsörjning kommer ledningen att skära genom värdefulla miljöer, såsom jord- och skogsbruksegendomar, ett gammalt kulturlandskap och känsliga naturmiljöer. 

Eftersom konflikter på grund av detta kommer att bli oundvikliga är det därför av yttersta vikt att Svenska Kraftnät söker ett sträckningsalternativ som medför minsta möjliga samlade negativa påverkan, skriver kommunen, och menar att det finns flera olika intressen och platser som måste tas hänsyn till och därför måste utredas mer. I yttrandet nämns exempelvis påverkan på det lokala näringslivet, besöksnäringen, kulturmiljön, landskapsbilden och vattenskyddsområden.

Även tjänstepersonerna hade i sitt ursprungsförslag lyft in behovet av att också utreda en nedgrävd ledning men inte tydliggjort något krav på att nedgrävning ska ske, så som politikerna nu gjort. 

I Gräv-ner-gruppen är man nöjda efter beslutet.

– Det visar att vårt påverkansarbete har gjort nytta. Att få med sig kommunen så här betyder mycket, säger Johan Benzelstierna von Engeström, när han just fått beskedet.

Alla inkomna yttranden ska nu sammanställas i en samrådsredogörelse där myndigheten ska bemöt yttrandena och besvara frågor. De inkomna yttrandena ska, tillsammans med "identifierade värden" sedan utgöra beslutsunderlaget för valet av sträckning. Därefter ansöker Svenska Kraftnät om tillstånd (koncession) hos Energimarknadsinspektionen. Det är sedan denna, som efter en ny remissrunda, beslutar om tillståndet enligt den föreslagna utformningen. Om beslutet överklagas avgörs frågan av regeringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!