Kostnaden för den arkeologiska övervakningen av VA-arbetet i Torggatan överstiger en miljon kronor, vilket EP skrivit om tidigare.
Det är kommunens VA-avdelning som betalar arbete vilket från början beräknades kosta omkring 150 000 kronor. Det finansieras via VA-avgifterna.
– När ett projekt blir dyrare än förväntat kan följden bli att ett annat projekt senareläggs eller omprioriteras, säger Danielle Littlewood, VA-chef vid Enköpings kommun.
Då hela Enköpings stadskärna är byggd på medeltida stadslager finns kostnader för arkeologi med i budgeten för VA-projekten.
– Men tyvärr är det svårt att bedöma kostnaderna innan marken har öppnats och arkeologerna ser vilka lämningar som finns där, säger Danielle Littlewood
Enligt kulturmiljölagen måste den som vill gräva i eller på annat sätt påverka en fornlämning ha tillstånd för det av länsstyrelsen. Om länsstyrelsen beslutar om en arkeologisk utredning eller insats ska detta betalas av den som vill göra ingreppet.
Det innebär att kommuner med gamla stadskärnor, som exempelvis Enköping och Sigtuna, kan få höga kostnader för arkeologiska arbeten så fort något ska byggas i centrum.
Utgrävningen av Stattomten kostade exempelvis kommunen drygt 20 miljoner kronor.
– Vi har en lag vi måste förhålla oss till. Men vid varje extrakostnad måste vi prioritera och om vi inte lade pengarna på arkeologi kunde vi göra annat för dem, säger Ingvar Smedlund (M), finanskommunalråd vid Enköpings kommun.
En rik historia är något att uppskatta men frågan är om det är skattebetalarna i Enköping och byggföretagen som ska finansiera bevarandet menar Ingvar Smedlund.
– Politiskt har vi inom moderaterna förordat ett annat system. Som i Norge där en statlig fond täcker kostnaderna för arkeologiska utgrävningar vid byggen.
Frågan kommer upp till diskussion då och då men politiskt är det få som vill driva den då det är ett fåtal kommuner som berörs.
Det finns statliga stöd att söka för arkeologiska arbeten men de är begränsade och ges inte till statliga och kommunala organ.
– Jag kan inte se att det finns någon grund för bidrag i det här fallet. Däremot finns en möjlighet att överklaga villkoren i länsstyrelsen tillstånd om kostnaden för arbetet väsentligt överskrider vad som angetts i beslutet. Men det är klurigt och frågan om kostnadsansvar måste överklagas till mark- och miljödomstolen, säger Maria Barkin, jurist vid Riksantikvarieämbetet.