Regeringsförslaget är ute på en remissrunda till kommuner och andra aktörer inom den svenska skolan. Svaren ska in till Utbildningsdepartementet i februari inför ett beslut.
En försöksverksamhet med betyg från årskurs 4 pågår redan. 14 skolor deltar och på de deltagande skolorna får eleverna betyg redan i fyran och femman. Annars gäller betyg från och med sexan i den svenska skolan.
Enligt förslaget som nu är ute på remiss ska lagen ändras så att möjligheten att ge betyg från fyran ska finnas för alla skolor som vill införa den ordningen. Rektorn på skolan ska ha beslutanderätt, men lärarna ska få vara med och yttra sig inför beslutet.
Anders Härdevik, verksamhetschef för grundskola inom Enköpings kommun, har skrivit utbildningsförvaltningens yttrande om betygsförslaget. Yttrandet ska godkännas av utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden innan det skickas till regeringen.
Härdevik framför tydligt i yttrandet åsikten att betygsförslaget inte bör genomföras:
"Då syftet med förslaget handlar om förbättrade skolresultat ser vi inte att det finns någon koppling mellan tidigare betyg och bättre skolresultat."
Bland delarna som tas upp i yttrandet nämns att utvärdering från det pågående försöket saknas. Skolchefen ser också en risk i ökad ojämlikhet i svenska skolan.
"Detta förslag riskerar att ytterligare öka ojämlikheten då det blir valbart med betyg i tidigare åldrar", skriver han.
En annan aspekt är barns kognitiva förmåga.
"Konsekvenstänkandet är en del i en människas utveckling. Denna förmåga börjar ta form hos barn i den ålder som betygsförslaget avser. Det är oklart hur betyg i årskurs 4 påverkar barnets upplevelse och utveckling av det egna jaget; självbild och självförtroende. Förslaget har ett gott syfte men har på intet sätt tagit hänsyn till barnets psykologiska utveckling och de risker betyg i årskurs 4 kan innebära", står det i yttrandet.
Utbildningsminister Anna Ekström (S) besökte Rombergaskolan i onsdags och då passade tidningen på att fråga vad hon tycker om betyg från årskurs 4:
– Det ingår i januariavtalet och det är ingen hemlighet att det inte var Socialdemokraternas förstahandsreform, men jag vill se till att det blir verklighet. Det är tack vare januariavtalet som vi kan få stora resurser till skolorna, säger hon och nämner välfärdsmiljarderna som regeringen aviserade häromdagen.