Enköping står för en stor del av TBE-fallen

Enköping är en högriskkommun när det gäller den allvarliga sjukdomen TBE, fästingburen hjärninflammation.

I takt med att fler vaccinerar sig blir även fler vaccinerade smittade av TBE. Inget vaccin är hundraprocentigt.

I takt med att fler vaccinerar sig blir även fler vaccinerade smittade av TBE. Inget vaccin är hundraprocentigt.

Foto: Magnus Eriksson/Arkiv

Enköpings kommun2019-12-19 06:00

Så här års kan smittskyddsenheten på Region Uppsala sammanfatta var patienter har smittats av TBE. Alla som har smittats får besvara en enkät, bland annat för att sjukvården ska få en bild av var det är hög risk att smittas.

– Totalt har vi 35 fall anmälda i Uppsala län. Det är något färre än förra året, då det var 38. Av årets 35 är 14 smittade i Enköpings kommun, berättar smittskyddssjuksköterska Johan Hedlund på smittskyddsenheten.

Det är en stor andel i Enköping?

– Ja, det är så det har sett ut, säger han och berättar att enkätsvaren förra året visade att 12 av TBE-fallen 2018 smittades i Enköping.

2017 smittades 17 i Enköping av 47 i länet. Året innan dess smittades också 17 i Enköping, den gången av totalt 43.

– Det ligger kring 15 fall per år i Enköping, konstaterar Johan Hedlund.

Det är inte bara under högsommaren som folk blir smittade av TBE.

– Det är i augusti, september och oktober som de flesta anmälningarna kommer, framförallt i augusti och september, berättar Johan Hedlund.

Av alla länets TBE-fall i år anmäldes fem i oktober, nio i september och elva i augusti. Oftast sker själva smittotillfället två veckor innan det anmäls.

Så länge temperaturen är på plussidan går man inte säker för fästingar.

– De är mer eller mindre aktiva från fem graders temperatur.

TBE-smittan finns främst i södra och mellersta Sverige. Den är allra vanligast kring Mälaren samt i Upplands och Södermanlands skärgårdarna.

– Det är ställen i närheten av vatten som är de farligaste ställena för TBE.

– Det är ganska få fästingar som bär på TBE, men det räcker med en fästing. TBE-smittan förs över i princip omedelbart medan det tar längre tid innan andra smittor förs över från fästingar.

Johan Hedlund rekommenderar den som exponerar sig för fästingar att vaccinera sig mot TBE. Men inget vaccin ger ett hundraprocentigt skydd.

– I och med att fler vaccinerar sig ser vi att fler som har vaccinerat sig ändå får TBE-smitta. Det vi inte ser är hur många det är som vaccinet har hjälpt för.

– Vaccinet är ändå det bästa skyddet vi har, förutom det här med att man naturligtvis ska vara uppmärksam på om man har fästingar på sig, så att man kan plocka bort dem innan de biter, säger Johan Hedlund.

De flesta som insjuknar i TBE blir helt återställda, men cirka en tredjedel får långdragna eller bestående besvär, bland annat minnesstörningar. Vissa får bestående förlamningar. Dödsfall förekommer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!