Enligt Folkhälsomyndighetens färska undersökning har endast 31 procent av de svarande kommunerna en lokal så kallad suicidpreventiv handlingsplan. Enköpings kommun är en av dem.
Rickard Bracken, generalsekreterare på organisationen Suicide Zero, som arbetar för att minska sjävmorden i Sverige, säger att en lokal handlingsplan är viktig för att insatser ska ske nära människors vardag.
– Det är avgörande för att få ner suicidsiffrorna. En lyckad handlingsplan sträcker sig över flera olika verksamhetsområden och listar konkreta åtgärder för hur man arbetar för att minska risken till självmord.
Det är både mjuka och hårda faktorer som påverkar risken för självmord, enligt RIckard Bracken.
– Det är till exempel viktigt att man får lära sig om psykisk ohälsa och hur man kan prata om det i skolan. Inom äldreomsorgen kan man behöva utbilda personalen om hur man upptäcker symtom på depression bland äldre. När man bygger behövs det en plan för att göra omgivningen säkrare, till exempel genom räcken vid broar och tågräls.
Rickard Bracken säger att det är avgörande att det finns någon som har ansvar för att målen följs upp.
– Det måste finnas en tydlighet som gör att det går att förverkliga handlingsplanen. Målen behöver ha en tidsram, vara konkreta och vara möjliga att följa upp, säger han.
Enligt Folkhälsomyndigheten dör i genomsnitt 37 personer i självmord varje år i Uppsala län och ungefär tio gånger så många försöker ta sitt liv.